poniedziałek, 17 marca 2014

FOCACCIA ALLA GENOVESE








Liguria to kraina marynarzy, słynnych żeglarzy – by wspomnieć choćby o najsłynniejszym z nich, Krzysztofie Kolumbie. Paradoksalnie, ryby i owoce morza to jedne z ostatnich potraw, które marynarze i rybacy w tym regionie skłonni są widzieć na swoich talerzach. Właśnie dlatego ojczyzną najpopularniejszego po pizzy ciasta jest Liguria.



Focaccia to nic innego jak drożdżowy placek, a wariantów smaku może być nieskończenie wiele – ograniczyć nas może jedynie wyobraźnia. Pamiętajmy jednak, że najważniejszym składnikiem jest (najlepiej) tutejsza oliwa z oliwek.
Najczęściej jednak spotykamy focaccię z rozmarynem lub szałwią, często tylko z oliwkami, zdarza się z cebulą lub serem. Nietrudno też trafić na rodzaj bardziej pulchnego ciasta, wtedy jest przyrządzony na przykład z pomidorkami koktajlowymi, karczochami lub dynią. Oprócz oliwy, nieodzownym składnikiem tego twardego placka są grube kryształki soli, którą się ją posypuje – właśnie ta z solą to klasyczna focaccia alla genovese. I te dzis bedę robiła. W szkle TERMISIL, dla odmiany …

Będziemy potrzebowali

      1 kg mąki
      300g pokruszonych drożdży
    3 szklanki ciepłej wody
    50 ml oliwy z oliwek
    1 duża łyżka grubozianistej soli morskiej
    2 łyżeczki cukru
    + dodatkowo oliwa do pieczenia ok 100 ml
    + garść grubej soli morskiej


    Wodę mieszamy z oliwą, drożdżami, solą i cukrem. Mąkę przesiewamy i część mieszamy z roztworem, następnie dodajemy resztę mąki i wyrabiamy przez 5-10 minut ciasto.
    Naczynie TERMISIL polewamy oliwą, którą rozprowadzamy najlepiej dlonmi. Możemy też lekko naoliwić ciasto.Rozciągamy ciasto w naszej formie szklanej. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.Po 30 minutach posypujemy ciasto grubą solą i rozstawionymi palcami rozprowadzamy na całej blasze, żeby w cieście pojawiły się dołeczki. Odstawiamy na kolejne 15 minut.






Następnie robimy więcej dołków i polewamy oliwą tak, żeby pozostała ona w dołeczkach. Odstawiamy jeszcze na około 15- 20 minut. Wierzch posypujemy rozmarynem (możemy go delikatnie wcisnąć w ciasto) lug gotowa mieszanka “per arrosto”... Wstawiamy do piekarnika mocno nagrzanego, pieczemy na zloty kolor. Smacznego !



















1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !