piątek, 6 czerwca 2014

Chleb razowy



Jako , że nigdy chleba nie piekłam,postanowiłam to zrobić. A żeby było wszystko krok po kroku, dokładnie i bez wysiłku...to zagoniłam CC Major do współpracy. Chlebuś wyszedł wspaniale i powiem szczerze, że każdy go może zrobić sam w domu. To jest mój pierwszy ale nie ostatni chlebuś!

Składniki na 1 bochenek
-375 g razowej mąki chlebowej lub mąki BASIA z pełnego przemiału 
-75 g białej mąki chlebowej
-2 łyżeczki soli
-2 łyżeczki suszonych drożdży
-300 ml letniej wody

Mąkę białą i razową z solą i drożdżami wymieszaj i stopniowo dodawaj wodę. Jeśli masz CC Major to wysarczy włożyć składniki do misy ,zamocować hak do ciasta,nastwaić prędkość mieszania na I i wyrabiać 4 minuty. Jeśli nie to w misie ugniataj ciasto rękoma tradycyjnie.



Następnie odstaw w misie na półtorej godziny w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto należy ponownie wyrobić przez około minutę. Wyłożyć na blat, uformować kulę, lub włożyć do formki keksowej.
I przykryte zostawić na 30 minut jeszcze aż sobie podrośnie. Międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni. Chleb po wierzchu nasmaruj oliwą i posyp otrębami lub płatkami owsianymi. Czas pieczenia to około pół godziny.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !