wtorek, 3 czerwca 2014

Placek ziemniaczany pieczony



Postanowiłam uczynić dziś placki ziemniaczane, ale jako , że fakt smażenia w głębokim tłuszczu napawa mnie dreszczami...i ta ogólna babranina, i to , że czasem lubią się przykleić do patelni...to wpadłam na pomysł , że ja sobie te placki mogę przecież...upiec w piekarniku. Czysto, zdrowo i bardziej podzielne. Oczywiście zmodyfikowałam przepisik na tradycyjne polacki ziemniaczane pomijając mąkę.

Składniki
-ziemniaki , ile..to już wasza decyzja
-marchewka 1 lub 2
-2 jaja
-parmezan tarty lub ser grana
-pieprz,sól,oliwa z oliwek
-czosnek i cebula
-koperek,seler naciowy
-oregano

A na wierzch parmezan tarty, pomidor w plastrach, kiełbasa lub ostre salami

Trzemy ziemniaki jak na placki ziemniaczane, marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach by nam wióreczka wyszły. Wkładamy do misy, dodajemy jajka, koperek i seler naciowy, sół, oliwę ,pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę zmiksowana w blenderze i mieszamy.



Ja to zrobiłam wszystko w CC Major i pasta wyszła elegancko.



Szklane, żaroodporne naczynie smarujemy masłem i wylewamy masę , trzemy parmezan, układamy plastry pomidora, kiełbasy tudzież salami , posypujemy oregano...skrapiamy oliwą z oliwek..i do piekarnika na 180 stopni nawet na 200 ale trzeba patrzeć i regulować.


 Pieczemy dobre 45 minut . Podajemy z surówkami , gulaszem, grzybami...jak kto woli.

Smacznego...!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !