środa, 30 lipca 2014

Grillowane bakłażany , w occie i w oleju



Pokażę Wam jak oswoić bakłażana i jak zrobić z niego rewelacyjną przekąskę. 


Bakłażan ma różne nazwy - gruszka miłosna, oberżyna, jajko krzewiaste. I jest go kilka rodzajów od takiego fioletowego jak wyżej... po tego znanego powszechnie ciemnego jajowatego. Taki marynowany bakłażan smakuje trochę jak nasz grzyb marynowany. Ale mimo wszystko, nie tak samo. Jadają go Włosi do swoich panini, lub do mięsiwa z grilla...Bakłażana można spotakć we Włoszech wszędzie tam gdzie podawane jest bardzo tłuste mięso,np.baranina.Warto aby zagościł również na naszych stołach, gdyż smak jest niepowtarzalny, oryginalny .

Składniki
-bakłażany
-olej
-ocet spirytusowy 10% Jamar
-liście bazylii
-czosnek -dużo
-sól



Umyj bakłażany,dobrze je wytrzyj i pokrój w plastry grubości około pół centymetra. Wez patelnie do grillowania, lub przygotuj grila. Rozgrzej patelnie dość dobrze, i posyp dno odrobinką soli.





Grilluj plastry bakłażana z jednej i drugiej strony. Odkładaj na bok na talerz i griluj dopóki wszystkich plastrów nie skończysz. Za każdym razem gdy ściągasz porcje bakłażanów z patelni, znów posyp ją solą, to zapobiegnie przyczepianiu się bakłażanów do niej.



Butelkę octu Jamar 10% doprowadz do wrzenia, razem z trzema łyżkami soli. Włóż do zalewy bakłażany i gotuj delikatnie przez 5 minut.Następnie odcedz bakłażany i odczekaj aż przestygną by się nie poparzyć. Każdy plaster bakłażana, nad zlewem , włóż między dłonie i ściskaj dośc mocno w celu usunięcia nadmiaru zalewy octowej.Odcisnięte plastry bakłażana odkladaj na czysta ściereczkę bądz obrus, najlepiej jak to zrobisz na balkonie, wtedy zapach octu wywietrzeje. Chodzi również o to , by bakłażany szybciej wyschły na slońcu.Odczekaj  cały dzień.



Międzyczasie przygotuj czosnek. Obierz i pokrój go na kawałeczki, jeśli chcesz dodaj oregano, ja nie dodałam, gdyż dodałam dużo liści bazylii.




 Następnie przygotuj pojemniki na żywność bądz słoiki. Ja zrobiłam w pojemniku by było widać jak się to po kolei robi, w słoiku nic nie byłoby widać. Male można też bakłażana wcisnąć w słoiki.




Ułóż na dnie bakłażany, dodaj czosnek, bazylię , przykryj bakłażanami, żeby nachodziły lekko na siebie, znów czosnek i bazylię i tak w kółko. 


Następnie dolej oleju bądz oliwy z oliwek, zależy co lubisz i lekko dociśnij bakłażany widelcem tak, by uwolnic z nich powietrze, które dostało się między warstwy. Odczekaj około dwóch godzin , a następnie dolej oliwy lub oleju tak, by całkowicie pokrył bakłażany.


Zamknij wieczko i odłoż w chłodne miejsce do przegryzienia. Nie pasteryzuje się tego typu przetworów, gdyż we Włoszech można je robić na bieżąco...



 Tak przyrządzone bakłażany mogą leżeć od trzech do czterech tygodni. Za każdym razem, gdy będziesz wybierał plastry bakłażana aby ubogacić nimi swoje menu mięsne, grillowane itd. sprawdzaj poziom oleju, gdyż olej ma całkowicie pokrywać bakłażany. W razie potrzeby dolewaj oliwy lub oleju do bakłażanów.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !