środa, 23 lipca 2014

Miodowo-ziarenkowy raj


Zrobimy włoską kawę mrożoną w warunkach domowych, kawę taką pijałam kilka razy w upalne włoskie ranki , a to znaczy że jest ona znakomitym rozpoczęciem dnia, nie zawiera kostek lodu, przez co nie doprowadzamy do szoku termicznego naszego dopiero co przebudzonego żołądka.



Kawę taką bardzo prosto przyrządzić w domu. Jak wiadomo Włosi śniadań typowych nie jadają, ich pierwsza myśl po przebudzeniu to espresso. Co kraj to obyczaj. Dlatego ci , którzy już są po espresso sięgają właśnie po taką kawę, z rogalikami lub bez. Jako samodzielny deser pobudzający zmysły, jako dodatek...jako inicjacja...jak wolicie...

Składniki
-espresso mocne z ekspresu lub z moka
-ok.2 kulek lodów karmelowo-orzechowych, gdyż te zawierają drobinki orzecha arachidowego
-łyżecza Cynamonowego Raju od Ziarenkowo- prażonych ziarenek najwyżeszj jakości
-podkarpacki miód spadziowy ChNP
-sos do deserów bezalkoholowy

Przygotuj espresso. Musisz je schłodzić. 



Wyjmij lody z zamrażarki i włóż do naczynia, nie czekaj ,aż się rozpuszczą. 



Dodaj łyżkę Podkarapckiego miodu spadziowego ChNP- on jest jako zdrowszy zamiennik cukru.


Wymieszaj ruchem rocierajacym.


Na dno szklanki wsyp ziarenka, wlej troche kawy. 




Dołóż lody wymieszane z miodem. Dodaj sosu do deserów i lodów. 




Na wierzch połóż delikatnie kilka cząstek zamrożonych lodów, utrzymają chłód i zrobią fajną zimną piankę, która nie zniknie jak bita śmietana. Dolej wąskim strumieniem na środek espresso , które pozostało w moka, włóż rurkę o dużej średnicy, gdyż muszą przez nią przechodzić ziarenka!


I...smacznego !




2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !