piątek, 1 sierpnia 2014

Cukinia faszerowana papryką.Papryka faszerowana cukinią


Czasem ma się po prostu ochotę na coś extra, nawet jeśli żar się z nieba leje i ledwo człowiek zipie od upałów. Nie szkodzi, można włączyć piekarnik i zamknąć drzwi, otworzyć okno i odejść od kuchni. A jak ochota na faszerowane jest to dlaczego nie?




Potrzebne do tych zachcianek faszerowanych będą przede wszystkim
-cukinia baby – nie podaje ilości , bo nie wiem ile tego chcecie mieć
-czerwona papryka
-pomidor
-bazylia
-mielone mięso- ja miałam ugotowane na parze wczesniej , więc je tylko podsmażyłam
-natka pietruszki
-czosnek
-sól, pieprz
-ziarna prażone od Ziarenkowo Słoneczne Pola
-ugotowane lub sparowane wcześniej malutkie ziemniaczki, młode najlepiej

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, połówki zostaw na boku. Cukinie baby umyj, przekrój wzdłuż i łyżeczką wydrąż miąższ, ale go nie usuwaj, dodasz do farszu!

Oto farsz do papryki.
Rozgrzej oliwę, włoż mięso mielone, dodaj czosnek, pieprz oraz pomidor, duś do miękkości aż całość nabierze ładnego koloru i zacznie być aromatyczna.Dodaj bazylie, natke pietruszki. Na koniec plasterki cieniutkie na pół przekrojone, naszej cukini baby oraz wydrążony wcześniej z cukini miąższ.Wyłącz gaz i odłóż farsz do miseczki.

Oto farsz do cukini.
Rozgrzej oliwę, włóż mięso, dodaj czosnek, peiprz, sół oraz pomidorek na ćwiartki, dołoż paprykę w paseczki pokrojoną i dus pod przykryciem do miękkości papryki . Zamieszaj sprawdz czy ma konsystencję farszu, wyłącz gaz i przełóż do miseczki.



Następnie włóż „łódeczki” z papryki oraz cukini do naczynia do zapiekania. Cukinię faszeruj nadzieniem paprykowym, natomiast paprykę nadzieniem cukiniowym.



Pokrop delikatnie oliwą z oliwek. Posyp przyprawą – suszone pomidory +czosnek niedziwedzi, ale to nie jest warunek.



 Zacznij zapiekać, nie zapomnij troszkę podlać wodą , która rozmiękczy tak cukinię jak paprykę. Woda wyparuje a warzywa będą miękkie w środku a na zewnątrz ładnie upieczone.
Następnie nie wyłączaj piekarnika, wyłóż warzywa do półmiska.Odłoż na bok.


 i do tego samego naczynia , gdzie się zapiekały papryka i cukinia, wsyp ziemniaki, obtocz olejem, sosem , który wytworzył się podczas zapiekania warzyw. Posyp dodatkowo oregano.


Troszeczkę zapiekaj.


Wyłóż na talerz tak papryke cukinie jak ziemniaki, podawaj posypane ziarnami prażonymi Ziarenkowo.



Smakuje bardzo jak jest ciepłe, ale wierzcie mi smakuje pysznie również na zimno!

Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości i w każdej ilości to zadzwoń pod nr.tel.
+48 733 926 555

lub napisz przez FB






8 komentarzy:

  1. Uwielbiam faszerowaną cukinię i paprykę ;) a Twoje wyglądają, że aż uhh palce lizać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Palce lizać...Ale uwaga na paznokcie sliczne!

      Usuń
  2. Pychotka, cukinia i papryka to najlepsze warzywa do faszerowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, jeszcze jest baklażan, jest również genialny, ale cena jego w PL jest wysoka więc trzyajmy się lokalnych rarytasków, pozdrawiam !

      Usuń
  3. Świetny pomysł! Dziękuję i cieszę się, że bierzesz udział w akcji Faszerujemy 2014!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i bardzo mnie jest miło również!Pozdrawiam !

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !