środa, 27 sierpnia 2014

Placki ziemniaczane idealne



Placki ziemniaczane podpatrzone u Magdy Gessler, którą darzę szczególną sympatią.
Swoje wykonałam na wsi u babci, z młodych ziemniaków, które musiałam sobie sama motyczką ukopać. Nie powiem jaka masakrę w polu zrobiłam !

Będą nam potrzebne
-1 kg ziemniaków
-2 cebule
-3 ząbki czosnku
-2 jaja
-2-3 łyżki mąki pszennej
-sól i pieorz, olej do smażenia lub smalec




Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok, zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. Uwaga: aby masa ziemniaczana nie ciemniała niektórzy dodają do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu. Ja nie miałam ani śmietany ani jogurtu...
Podałam z tym co miałam pod ręką, czyli w ogródku babci.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Wyglądają wspaniale, też lubię je na wytrawnie jeść. Poproszę o oznaczenie wpisów zgłaszanych do akcji zgodnie z jej zasadami, wtedy będę mogła zaakceptować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Baner w szpalcie bocznej nie wystarczy, proszę o oznaczenie wpisów.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !