środa, 8 października 2014

Lasagne al forno


Ile regionów, tyle lasagne.Cała prawda.
My zrobimy sobie klasyk- lasagne emiliane lub po prostu lasagne bolognese. Lasagne , które jadłam setki razy w różnych regionach i..każde było inne i cudownie pyszne i soczyste!
Lasagne to – prostokątne płaty makaronu + ragu bolognese + sos beszamelowy + ser tarty
Na Sycylii wzbogacane dodatkowo szynką i groszkiem oraz jajem na twardo. W Rzymie serwowane na zielono- ze szpinakiem... Można spotkać słodkie wersje.



Najpierw przygotowujemy ragu- czyli sos mięsny.
Składniki- podam tyle, ile ja użyłam w moim przepisie
  • mięso mielone wieprzowo wołowe .Jeśli wieprzowe to z szynki bez kości. U mnie 1300 g.
  • Sos pomidorowy 1 litr


  • puszka pomidorów w zalewie 400 g
  • cebula- 3 szt. średnie
  • marchewka- 4 sztuki duże
  • malutka główka czosnku

  • przyprawy od Skworcu zamiast soli- kuchmistrz oraz suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • seler naciowy powinno się dać ale JA NIE DAŁAM bo nie miałam



Do dużego rondla z grubym dnem wlewamy trochę oliwy.
Ścieramy cebulę i marchewkę na dużych oczkach i wrzucamy na gorącą oliwę z oliwek, podsmażamy, przykrywamy, dusimy.


Doprawiamy przyprawami Skworcu.
Dokładamy mięso. Dokładnie mieszamy aby rozbić grudki.Przykrywamy. Dusimy.

Następnie dokładamy pomidorów z puszki ,wcześniej rozgniecionych widelcem na papkę.
Mieszamy , dusimy.
Na koniec wlewamy litr sosu pomidorowego. Mieszamy, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy całość zacznie się gotować, przekładamy na najmniejszy palnik i dusimy około 3 godzin, czasem więcej.
Sprawdzamy stopień słoności i słodkości. To na końcu oczywiście, bo głównie od sosu i marchewki będzie zależało czego musimy dodać.
Ważne by nie było kwaśne. Sos ragu jest lekko słodkawy.
Gdy sos się zrobi, należy go odstawić do ostygnięcia. Ja mój sos przygotowuję czasami w nocy i na drugi dzień taki super przegryziony jest gotów do przekładania naszego lasagne.

Kolejne składniki to
-płaty lasagne- od Ciebie zależy ile, gdyż wielkość brytfanny, ilość warstw decydują o tym czy zrobisz z
 500 g czy z 800 g gotowych płatów.


-sery- Edam rycki, mozzarella, Grana Padano – dajesz ile chcesz. Zetrzyj na dużych oczkach



-beszamel

Sos beszamelowy jest prosty do przygotowania
-masło roztopiłam w rondelku, dodałam mąki i podsmażyłam, mieszając dało mi to taką jakby pastę, nie ma powstać klucha. Dolałam mleka- u mnie pół litra i ciaglę mieszając doprowadziłam do zagęstnienia, posoliłam, dodałam gałki muszk. Oraz garść serów tartych. Mieszając doprowadziłam do zagęstnienia. Beszamel należy zrobić w ostatniej chwili gdyż pod wpływem leżenia gęstnieje i robi się taki brzydki kożuch.

Blachę- najlepiejnajwiekszą jaką mamy- gdyż lasagne upieczone i wystudzone można śmiało zamrozić!----- wysmarować dokładnie masłem.




Na dno wylać sos .Ułożyć obok siebie płaty lasagne. Następnie sos, kolejno beszamel i ser tarty i znów lasagne, sos, beszamel i ser..i tak w kółko. Ostania warstwa to zawsze sos+beszamel+ser.

Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na około pół godziny, można ciut więcej.
Po upieczeniu zostawiamy jeszcze w piekarniku, aby lasagne stężało, na świeżo nie będzie chciało się kroić ładnie. 

Bardzo gorące lasagne potrafi niezle oparzyć i tylko z lekko ostudzonego lasagne można wydobyć prawdziwy smak.


Kroimy w kostkę, podajemy z winem.
Smacznego.





14 komentarzy:

  1. lasagne to po prostu najlepsza obok pizzy rzecz na świecie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ..zgadzam się i...jeszcze tiramisu! mniamciu!

      Usuń
  2. lubię to danie ale żeby ktoś mi zrobil hii

    OdpowiedzUsuń
  3. doskonały kawałek lasagni. Gratuluję bo na pewno dużo się napracowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...tak to prawda. Ale efekt wynagradza zawsze !

      Usuń
  4. Mam tylko małą uwagę ortograficzną - do dużego rondla ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo ! Już poprawiłam, i bardzo bardzo bardzo mi miło, że zwróciłaś mi na to uwagę...czytałaś jednym słowem uważnie! Cium!

      Usuń
  5. Pięknie wyszła :) Uwielbiam lasagne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. troszkę czasu kosztuje...ale można zamrozić!

      Usuń
  6. Twoja lasagne wygląda idealnie :) Bardzo ją lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna lazania, ustawiam się w kolejce po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !