piątek, 14 listopada 2014

Miodowe ciasto z jabłkami



To ciasto jest genialnie proste , im dłużej leży , tym lepiej smakuje. Można jej jeść „z ręki”, można widelczykiem. Najlepiej smakuje jak sobie poleży w nocy w lodówce , stężeje i przegryzie się. Kruche blaty mają fajną , piaskową strukturę. Złocisty kolor, posmak miodu i zero proszku do pieczenia sprawią, że taki placek pokochają i duzi i mali! Podzielne i pyszne.Sezon na jabłak trwa, do dzieła!

Proporcje na 1 blat miodowy. Będą potrzebne dwa.
  • 300 g mąki
  • 1 żółtko
  • 150 g margaryny
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka wody

Masa jabłkowa
  • około 2 kg jabłek, może być więcej
  • 2 galaretki- 1 pomarańczowa druga cytrynowa

Najpierw zajmujemy się miodowymi blatami .
Uruchomiłam robot i wsypałam do niego mąkę , sodę, dodałam margarynę , następnie dodałam pozostałe składniki i mieszadłem K połączyłam wszystko, do uzyskania kuli ciasta, które rozwałkowałam , włożyłam do blaszki i upiekłam w temp. 200°C przez ok. 7 - 10 minut. Blat wyjęłam i zostawiłam do schłodzenia.

Po chwili zrobiłam drugą kulę z podanych wyżej proporcji rozwałkowałam i upiekłam jak pierwszą.
Jabłka obrałam, poszatkowałam na dużych oczkach i włożylam do granka z grubym dnem i zaczęłam smażyć od czsu do czasu mieszając. Kiedy jabłka puszczą sok, dodaj obydwie galaretki i smaż jeszcze chwilkę. Lekko wystudz jabłka by bardzo gorącyh nie nakladać na miodowe ciasto.
Jeden miodowy blat włóż do blaszki, przykryj jabłkami. Rozsmaruj jabłka lekko dociskając. Przykryj drugiem blatem. Dociśnij. Wyrównaj brzegi. Schłódz i włóż do lodówki najlepiej na noc.
Placek idealnie się kroi, nie łamie, jest wyjątkowy mimo, że ma tak banalne składniki. Idelany dla dzieciaków.-, gdyż nie zawiera ciężkich maślanych mas. Może poleżeć nawet 3 dni. Im dłużej leży tym jest smaczniejszy. Przed krojeniem posypcie cukrem pudrem.
Smacznego !



6 komentarzy:

  1. połączenie miodu i jabłek musi smakować.Ja umiem tylko jablecznik i tez nie zawsze wychodzi,inne przepisy ciężko,a jeszcze umiem bananowiec

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszny przepis, ciacho rewelacyjne, poproszę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !