wtorek, 25 listopada 2014

Żurek



250 - 500 ml zakwasu żytniego z tego przepisu
2 litry bulionu
500 g surowej białej kiełbasy, dodatkowo kiełbasy wiejskiej wędzonej
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka jeśli lubicie
2 łyżeczki suszonego majeranku
• około 1 łyżeczki pieprzu ziołowego Skworcu

4 łyżki śmietany 30% oraz łyżka mąki pszennej graham 1850  Młyn Kopytowa
Do podania:
• dwie łyżki ziaren prażonych Euforia od Ziarenkowo  Ziarenkowo, zamiast chleba u mnie

Ugotuj bulion według swojego przepisu bądz skorzystaj z dobrej bulionetki. Gdy się zagotuje, dodaj zakwas , majeranek, czosnek przetarty przez praskę oraz pieprz ziołowy Skworcu. Następnie chrzan. Zagotuj na malutkim płomieniu ciągle mieszając.

 Dodaj łyżkę mąki Młyn Kopytowa. Należy wymieszać. Dodać śmietany. Kiełebasy jak lubimy albo zasmażonej albo surowej. Gotować.

 Można dodać ugotowane jajo lub boczek.

 Co region to żurek.Podawać z chlebem, ja zamiast chleba posypałam sobie obficie całość Euforią od Ziarenkowo- 



SMACZNEGO!



1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !