niedziela, 7 grudnia 2014

Placek z jabłkami i budyniem


To jest ciasto, które zejdzie ze stołu błyskawicznie. Pyszne, z dużymi kawałkami jabłek, które będziecie chrupać.

Składniki na ciasto półkruche:
  • 2 szklanki mąki pszennej 500  Młyn Kopytowa
  • 125g masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru, najlepiej go zmielić w młynku
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ew. łyżka zimnej wody
Masło posiekać, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby, można dodać łyżkę zimnej wody.

Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki. Razem z blaszką włożyc do lodówki i chłodzić przez godzinę.
Masa budyniowa:
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 litr mleka
  • 1 cukier waniliowy duży
  • 4 łyżki cukru
Z litra mleka odlać 3/4 szklanki i rozprowadzić w nim budyń. Pozostałe mleko wraz z cukrami zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzony budyń i zagotować. Gotować kilka minut, do zgęstnienia.Ja dodatkowo traktuję budyń podczas gotowania mikserem.
Dodatkowo:
  • 7 dużych jabłek (szara reneta lub antonówka) i uwaga, to muszą być te właśnie jabłka, bo tylko one pasują do takiej kompozycji i ciasta
  • 125g masła
  • 200g orzechów włoskich pokruszonych drobno
  • 3 łyżki prażonych ziaren Słoneczne Pola od Ziarenkowo Ziarenkowo
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • pół szklanki cukru pudru
Masło rozpuścić dodać orzechy i wymieszać.


 Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie przygotować masę jajeczną.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Nastęnienie przerywając miksowania dodać po jednym żółtku. Gdy masa orzechowo-ziarenkowa przestygnie dodać ją do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łopatką. 


Jabłka obrać podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Poukładać ściśle na przygotowanym, i schłodzonym spodzie.

 Zalać budyniem i wyrównać.

Na wierzch wylać masę z orzechami włoskimi i ziarenkami.

Wytworzy się taka super krucha i chrupiąca skorupka.
Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Następnie wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce.

 Przed podaniem posypac cukrem pudrem.

Smacznego !






4 komentarze:

  1. Wspaniały placek wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja poproszę kawałeczek tego pysznego ciacha :-) smakowicie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto! Ta orzechowa skorupka jest niesamowita:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami, a w Twoim bardzo podoba mi się ta orzechawa warstwa, w połączeniu z jabłkami musi super smakować;-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !