Placek z jabłkami i budyniem


To jest ciasto, które zejdzie ze stołu błyskawicznie. Pyszne, z dużymi kawałkami jabłek, które będziecie chrupać.

Składniki na ciasto półkruche:
  • 2 szklanki mąki pszennej 500  Młyn Kopytowa
  • 125g masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru, najlepiej go zmielić w młynku
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ew. łyżka zimnej wody
Masło posiekać, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby, można dodać łyżkę zimnej wody.

Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki. Razem z blaszką włożyc do lodówki i chłodzić przez godzinę.
Masa budyniowa:
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 litr mleka
  • 1 cukier waniliowy duży
  • 4 łyżki cukru
Z litra mleka odlać 3/4 szklanki i rozprowadzić w nim budyń. Pozostałe mleko wraz z cukrami zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzony budyń i zagotować. Gotować kilka minut, do zgęstnienia.Ja dodatkowo traktuję budyń podczas gotowania mikserem.
Dodatkowo:
  • 7 dużych jabłek (szara reneta lub antonówka) i uwaga, to muszą być te właśnie jabłka, bo tylko one pasują do takiej kompozycji i ciasta
  • 125g masła
  • 200g orzechów włoskich pokruszonych drobno
  • 3 łyżki prażonych ziaren Słoneczne Pola od Ziarenkowo Ziarenkowo
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • pół szklanki cukru pudru
Masło rozpuścić dodać orzechy i wymieszać.


 Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie przygotować masę jajeczną.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Nastęnienie przerywając miksowania dodać po jednym żółtku. Gdy masa orzechowo-ziarenkowa przestygnie dodać ją do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łopatką. 


Jabłka obrać podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Poukładać ściśle na przygotowanym, i schłodzonym spodzie.

 Zalać budyniem i wyrównać.

Na wierzch wylać masę z orzechami włoskimi i ziarenkami.

Wytworzy się taka super krucha i chrupiąca skorupka.
Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Następnie wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce.

 Przed podaniem posypac cukrem pudrem.

Smacznego !






Komentarze

  1. Wspaniały placek wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja poproszę kawałeczek tego pysznego ciacha :-) smakowicie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto! Ta orzechowa skorupka jest niesamowita:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami, a w Twoim bardzo podoba mi się ta orzechawa warstwa, w połączeniu z jabłkami musi super smakować;-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!