Placek z jabłkami i budyniem
To
jest ciasto, które zejdzie ze stołu błyskawicznie. Pyszne, z dużymi
kawałkami jabłek, które będziecie chrupać.
Składniki
na ciasto półkruche:
- 2 szklanki mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa
- 125g masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru, najlepiej go zmielić w młynku
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ew. łyżka zimnej wody
Masło
posiekać, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. W razie
potrzeby, można dodać łyżkę zimnej wody.
Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki. Razem z blaszką włożyc do lodówki i chłodzić przez godzinę.
Masa
budyniowa:
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 1 litr mleka
- 1 cukier waniliowy duży
- 4 łyżki cukru
Z
litra mleka odlać 3/4 szklanki i rozprowadzić w nim budyń.
Pozostałe mleko wraz z cukrami zagotować. Do gotującego się mleka
wlać rozprowadzony budyń i zagotować. Gotować kilka minut, do
zgęstnienia.Ja dodatkowo traktuję budyń podczas gotowania
mikserem.
Dodatkowo:
- 7 dużych jabłek (szara reneta lub antonówka) i uwaga, to muszą być te właśnie jabłka, bo tylko one pasują do takiej kompozycji i ciasta
- 125g masła
- 200g orzechów włoskich pokruszonych drobno
- 3 łyżki prażonych ziaren Słoneczne Pola od Ziarenkowo Ziarenkowo
- 3 jajka (białka i żółtka osobno)
- pół szklanki cukru pudru
Masło
rozpuścić dodać orzechy i wymieszać.
Odstawić do przestygnięcia.
W tym czasie przygotować masę jajeczną.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Nastęnienie przerywając miksowania dodać po jednym żółtku. Gdy masa orzechowo-ziarenkowa przestygnie dodać ją do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łopatką.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Nastęnienie przerywając miksowania dodać po jednym żółtku. Gdy masa orzechowo-ziarenkowa przestygnie dodać ją do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łopatką.
Jabłka obrać podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Poukładać ściśle na przygotowanym, i schłodzonym spodzie.
Zalać budyniem i wyrównać.
Na wierzch wylać masę z
orzechami włoskimi i ziarenkami.
Wytworzy się taka super krucha i chrupiąca
skorupka.
Piec
w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Następnie wyjąć,
ostudzić i schłodzić w lodówce.
Przed podaniem posypac cukrem
pudrem.
Smacznego
!
Wspaniały placek wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Ja poproszę kawałeczek tego pysznego ciacha :-) smakowicie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto! Ta orzechowa skorupka jest niesamowita:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami, a w Twoim bardzo podoba mi się ta orzechawa warstwa, w połączeniu z jabłkami musi super smakować;-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń