poniedziałek, 26 stycznia 2015

Krucho -drożdżowe pierożki z marmoladą


Zrobiłam krucho-drożdżowe pierożki z marmoladą, na potrzeby Dnia Babci w domu.
Zrobiłam pierożki...żeby nie robić...rogalików !

Składniki:
– 250 g masła
– 3 szklanki mąki pszennej typ 500 http://mlyn-kopytowa.pl/
– 60 g drożdży świeżych
– 1 łyżka cukru pudru
– 1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany (18%)
– 8 g cukru waniliowego
Nadzienie:
– dowolna marmolada lub powidła

Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży i cukru zrób rozczyn,zostaw w cieplym miejscu do wyrośnięcia.
Masło,cukier,mąkę posiekaj dotąd, aż ciasto będzie przypominalo kruszonkę.
Dodaj rozczyn, resztę śmietany, zagnieć ciasto. I zawiń ciasto w folię spożywczą, włóż do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i wyrób, rozwałkuj na grubość 4 mm. Szklanką wykrawaj kółka jak na pierogi. Układaj na każdym kółku po lyżeczce marmolady i składaj na pół. Lekko dociśnij brzegi widelcem.
Piec w temperaturze 190ºC przez 15 – 20 minut, aż pierożki będą rumiane. Posypać cukrem pudrem i dodatkowo można zrobić polewę czekoladową . Zrobić „maziaje” po wierzchu ! Dzień babci udany ! A pierożki ...kruche i aromatyczne ...


Smacznego !



2 komentarze:

  1. Pierożki z marmoladą wołają do mnie: zjedz mnie ! a weź i weź jak się przez monitor nie da ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pierożki, pysznie wyglądają. Zjadłabym...zrobimy tak - Ty mi podeślesz pierożki a ja dla Ciebie wyślę rogaliki :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !