niedziela, 4 stycznia 2015

Pierś z kurczaka z kapustą i grzybami na dwóch kaszach



Wymyśliłam sobie danie ze składników , które miałam w lodówce i na które miałam wyjątkową ochotę. Same w sobie ,trochę niezjadliwe- ale połączone w ten sposób- to mistrzostwo świata. Jak nazwać tę potrawę? Nie wiem...wiem, że dobra i że moje małe dzieci , które pierś z kurczaka trzymają dobę w buzi...zjadły bez mrugnięcia okiem i chciały jeszcze!
Że mnie smakuje to oczywiste, ale dzieci są sędziami bezlitosnymi. Przeszło ! Mistrzostwo świata!

Składniki
-pierś z kurczaka
-vinaigrette Monini pomarańcza limonka
-vinaigrette Monini classico
-przyprawa do kurczaka
-suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
-seler naciowy u mnie mrożony
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • marchewka
  • ćwiartka bialej kapusty
  • grzyby ugotowane do miękkości w bardzo małej ilości wody
  • Emmentaler w plasterkach
  • Gouda topiony w saszetce
  • ziarna prażone
  • kasza gryczana 1 woreczek
  • kasza jaglana 1 woreczek
  • 2 łyżki śmietany jeśli chcesz
  • -oliwa z oliwek Monini

Wykonanie bardzo proste. Pokrój pierś z kurczaka na małe cząsteczki, przełóż do szklanej miski.



Dodaj vinegrety Monini.Wymieszaj dokładnie. Sprawią, że kurczak skruszeje. Dodaj Pfeffer Gold. Suszone pomidory oraz czosnek.



Włóż na 3 godziny do lodówki.
Rozgrzej rondel z grubym dnem. Wyłóż kurczaka i dodaj selera naciowego. Bez oleju. 


Obsmaż do miękkości.

 Dodaj marchewki i duś pod przykryciem. 


Możesz podlać pół szklanki wody.
Dodaj posztakowana kapustę oraz grzyby.
Przykryj, duś.


Od czasu do czasu wymieszaj.
Ugotuj obydwie kasze. 

Przełóż do naczynia i wymieszaj z oliwą z oliwek Monini oraz ziarnami.


Do kurczaka dodaj sery topione. 



Wymieszaj do momentu ,aż się rozpuści i powstanie sos.
Ja dodałam śmietany wymieszanej z wywarem z grzybów.
Poddusiłam chwilke i wyłączyłam.



Wysypałam kaszę z ziarnami na talerze.

Dodałam kurczaka z kapusta i grzybami i marchewką.
Polałam sosem i winegretem Monini classico.


Całość posypalam ziarnami.Danie bardzo zdrowe, sycące ale zarazem bardzo lekkie.


Lekko grzybowy smak w sosie serowym z nutą winegretów Monini....zapytajcie dzieci !

Smacznego !



Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

7 komentarzy:

  1. Prawdziwe Mistrzostwo :-) Wpadłabym na taki obiadek, ale pewnie już wszystko zjadłyście :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie kulinarne eksperymenty smakuja najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ..ten był wyjątkowy, i się powiódł, będę do niego wracała, dziękuję!

      Usuń
  3. smakowicie to wygląda,łatwe do zrobienia aby tylko mieć takie przyprawy

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !