piątek, 2 stycznia 2015

Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami




Moi Kochani, jako, że okres świąteczny paskudnie przechorowałam i do tej pory się z tego wylizuję, to postanowiłam sobie to wszystko...odbić!
Zdrowo, rzecz jasna!
Dzięki uprzejmości Karola i Ani, w sieci mojej kuchni wpadł SUM!To druga co do wielkości (po biełudze) ryba Europy i największa europejska ryba słodkowodna. Mięso suma jest białe, delikatne i średnio tłuste.



 Zawiera niewielką ilość kwasów omega-3, jest za to bardzo bogate w łatwo przyswajalne, pełnowartościowe białko, a także witaminę A. Mięso suma przypomina nieco w smaku cielęcinę. Dodatkowo nie posiada ono ości. Sprawia to, że cenią je smakosze ryb – kto raz go spróbował, na pewno do niego wróci. Skóra suma nie posiada łusek, co ułatwia jego oporządzanie i skraca czas pracy przy przygotowywaniu potrawy.
I ja sobie tego suma posatnowiłam zjeść wyjątkowo smacznie i lekko. Żałuję, że nie mogłam otworzyć białego wina, przez masę leków..ale sum dobry i bez wina jest !

Składniki
  • SUM dzwonko
  • ziemniaki
  • przyprawa sumak
Sumak pochodzi z jagód (owoców) dziko rosnącego krzaka, który rośnie  na wszystkich obszarach śródziemnomorskich, zwłaszcza na Sycylii i południowych Włoszech oraz w części środkowej Bliskiego Wschodu głównie w Iranie.
Jest niezbędnym składnikiem w kuchni arabskiej i jest używany zamiast cytryny ze względu na swoją kwaskowatość i cierpkość.
Jagody mają właściwości diuretyczne (moczopędne) i są stosowane w dolegliwościach jelitowych oraz zmniejszają gorączkę. Na Bliskim Wschodzie, kwaśny napój pity w celu łagodzenia dolegliwości żołądkowych.
-natka pietruszki- pęczek
-cytryna
-czerwony pieprz
-pieprz czarny świeżo mielony
-pikantna sól
-vinaigrette Monini – pomarańcza i limonka
-oliwa z oliwek Monini
-gotowa mieszanka – rozmaryn, szałwia, tymianek, cebula, liść laurowy, lebiodka majeranek

-ziarna prażone

Rybę natrzyj pikantną solą, oliwą z oliwek, ostaw do lodówki najlepiej na noc.
Na drugi dzień, przygotuj naczynie żaroodporne- wyłóż na dno papier do pieczenia.


Pokrój cytrynę w plastry, posyp posiekaną natką pietruszki oraz pieprzem czerwonym. Ułóż na wierzchu suma.
Posyp całośc świeżo mielonym pieprzem prosto z młynka. Dodaj resztę pietruszki, posyp sumakiem.


Wyciśnij na rybę kilka kropel cytryny. 

Dodaj vinaigrette pomarańcza i limonka Monini.

Na koniec oliwę z oliwek.


 Powstanie sos podczas duszenia, który nie odparuje,ale cały sum tym nasiąknie, dając nam dużo zdrowia!
Tak przypawiona rybę, zawiń w papier, można pomóc sobie np. wykałaczkami .


Do piekarnika na ok. 200 stopni. Moja ryba siedziala pół godziny.
Przygotowujemy międzyczasie ziemniaki.


Kroimy w cząstki i mieszamy z oliwą i solą pikantną. Dodajemy zielonej pietruszki oraz mieszankę ziaren Ziarenkowo Piekło Niebo. Skrapiamy troszkę vinaigrette pomarańcza i limonka.

 Posypujemy cebulą suszoną Skworcu.


I dajemy do piekarnika na 200 stopni , i pieczemy ziemniaki ,aż do miękkości.
Wyciągamy i rybę i ziemniaki.



Wykładamy na talerze, serwujemy .





Smacznego !








Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

4 komentarze:

  1. Ja dzisiaj robiłem bardzo podobnie dorsza, więc potwierdzam, że przepis godny polecenia! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam suma :-) danie wygląda obłędnie, aż ślinka leci :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !