poniedziałek, 26 stycznia 2015

Typowo włoski obiad dla małych... i dużych !




Zrobię obiad dietetyczny. Dziś u mnie jedno danie.
Będzie typowo po włosku. Często jadałam tak w regionie Piemont. Jak Sycylia preferowała drób i koninę, Friuli Wenecja Julijska kochała czerwone mięso i żeberka, tak Piemont mi utkwił w pamięci jako..schab!
Schabik z grilla!

Składniki

Ugotuj sos pomidorowy według  TEGO PRZEPISU
Mięso mielone dopraw jak lubisz.Ja te kulki zrobiłam dla dzieci, gdyż one schabu z grilla mi nie pogryzą. Ugotuj kulki w sosie pomidorowym.
Międzyczasie ugrilluj kotlety schabowe.
Ugotuj penne al dente.



Przygotuj sałatkę. Wymieszaj ja z odrobiną soli i oleju lnianego. Dobry, zdrowy, aromatyczny i z charakterkiem.


Polej octem balsamicznym Ponti. Ja lubię dużo!
Wymieszaj.


Makaron zalej sosem. Wymieszaj. Dla dzieci przygotowałam typowo piemonckie danie , penne z salsą i kuleczkami mięska mielonego, dodatkowo parmezan!



A dorośli dostali penne z salsą, grilowany schab z glassą sojową Ponti. 



Dodatkowo sałatka chrupiąca i aromatyczna.
Nie zapomnijmy o parmezanie tartym na nasz makaron!



Buon appetito a tutti !


3 komentarze:

  1. To ja poprosze ten typowo włoski obiad, pyyyszne wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzie podeslać ? dziękuję i pozdrawiam !

      Usuń
  2. To ja też poproszę porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !