wtorek, 6 stycznia 2015

Zupa grzybowa na wędzonce


To moja jedna z ulubionych zup!
Zupa bogata w grzyby.Aromaty.Wspomnienia.

Składniki
-dobrej jakości wędzonki- kiełbasa, schab, boczek itp. itd


-cebula
-4 ząbki czosnku
100 g suszonych grzybów a nawet i więcej
-śmietana
-sól, pieprz, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, lubczyk, gałka muszkatołowa, maggi


Wsadzamy do garnkanaszą wędzonkę, dodajemy zioła. Zalewamy filtrowaną wodą, sparzamy nasze wyroby wędzone aby woda zabrała z nich ten zapach dymu, trochę tłuszczyku. Robimy wywar.


Dzień wcześniej moczymy grzyby i gotujemy na drugi dzień do miękkości.
Do gotującego się wywaru dodajemy grzyby, zabielamy śmietaną.Przyprawiamy jak lubimy !
Zupa gotowa !



Smacznego !

1 komentarz:

  1. Mogę się wprosić na talerzyk? Lubie grochówkę na wędzonce

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !