czwartek, 19 marca 2015

Ciasto czekoladowe XXL



Zapewne trafiliście już niejeden raz na ciasto czekoladowe XXL lub piernik XXL w Waszym sklepie.
To genialne rozwiązanie dla tych, którzy chcą szybko i bezstresowo zrobić dużą blachę ciacha i nie bawić się w odmierzanie czy warzenie za bardzo. Do gotowej mieszanki dodajemy zazwyczaj kilka składników i gotowe.
Ja moje mega ciacho wzbogaciłam dodatkowo moimi extra składnikami, co sprawiło, że ciacho nie wyglądało na ciacho...z torebki!

Składniki
  • mieszanka ciasta czekoladowego lub piernika XXL
zwanego czasem „duża blacha”
-miód wielokwiatowy u mnie od Skworcu
  • orzechy włoskie
  • migdały blanszowane całe u mnie odSkworcu
  • łyżka nasion Chia
  • ananas kandyzowany u mnie odSkworcu
Do misy wsypałam proszek z torebki i dodałam wszystkie składniki zalecane przez producenta na opakowaniu.
Do roztopionego masła dodałam extra łyżkę miodu.


Wymieszałam mikserem.
Do powstałej mieszanki, która już była właściwie gotowa dodałam orzechy włoskie i całe migdały.



Wmieszalam również nasiona Chia.
Wsypałam ananas kandyzowany.


I wymieszałam delikatnie łopatką.


Wylałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


I do piekarnika zgodnie z przepisem na opakowaniu. Każdy producent ma to inaczej...
Ciasto puszyte, mięciuśkie, nie suche. Nadziane bakaliami po brzegi.



I każdy przekonany...że nie z torebki „duża blacha”.

Smacznego ! Przechowywać lekko zamknięte, lub i podeschnąć...a ma być wilgotne.


5 komentarzy:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !