wtorek, 10 marca 2015

Conchiglioni rigati z wołowiną i serem



Podaję przepis Kochani, na coś prostego, czym ugościcie Waszych gości, na coś co można przygotować nawet z jednodniowym wyprzedzeniem i przygotować do zapiekania dnia nastęnego. Czyli bezstresowe danie.

Składniki
  • conchiglioni rigati De CeccoIndex Food
  • oliwa z oliwek OlitaliaIndex Food
  • mięso mielone wołowe
  • marchewka
  • sok pomidorowy
  • rycki Ramzes wędzony- ser żółty
  • czosnek, szczypior
  • suszony lubczyk
  • estragonSkworcu
  • natka pietruszki

Do zapiekania użyłam między innymi brytfanny Toscana od FLORINA. O brytfannie pisałam w tym miejscu

Do szerokiego rondla o grubym dnie wlej oliwę z oliwek.
Dodaj pokrojony w plasterki czosnek i szczypior.


Podsmaż. Dołóż mięso mielone, smaż ,a następnie duś pod przykryciem.


Zetrzyj marchewkę na małych oczkach.Wmieszaj w mięso.

 Dopraw pieprzem i estragonem. 


Dodaj sól i suszony lubczyk.


Gdy mięso się udusi, odstaw je do ostygnięcia.


Zetrzyj ser żółty na małych oczkach, wmieszaj w mięso.




Ugotuj conchiglioni rigati al dente w osolonej wodzie. Ale nie do zupełnej miękkości.


Odcedz i przelej zimną wodą.
Rozłóż każdą muszlę na ściereczkę do oschnięcia.


Nakąłdaj masę mięsno-serową do każdej muszli.
Brytfannę i naczynie do zapiekania  wysmarowałam dokładnie masłem.


Poukładałam ciasno muszle na dnie.
Posypałam natką pietruszki i ..odłożyłam w chłodne miejsce ,bo muszle były mi potrzebne...na drugi dzień.



Na godzinę przed podaniem przygotowałam sos pomidorowy z soku pomidorowego , soli i pieprzu.
Zalałam muszle delikatnie i posypalam je serem żółtym.




Nie zapomnijcie o  skropieniu oliwą z oliwek przed zapiekaniem !


Nałożyłam pokrywki i włożyłam do piekranika na minimum 30 minut.


Smakują wybornie. To jest danie eleganckie, proste do wykonania , więc zachęcam. Bezstresowe przez wzgląd na to , że można je przygotować wlaśnie dzień wcześniej.




Smacznego !




6 komentarzy:

  1. Bardzo fajne danie i bardzo fajnie opisany przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Swi8etne masz pomysły, w[raszam się na obiad !

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj dawno nie jadłam muszelek. Danie wygląda pysznie. Zjadłabym teraz porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobię Ci Marzenko z chęcią...!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !