wtorek, 10 marca 2015

Sałatka wielowarzywna z fasolą Adzuki




Kochani, podaję przepis na bardzo smaczną i zdrową sałatkę jarzynową, z dodatkiem fasoli Adzuki. Inna nazwa to czerwona soja. Może śmiało zastąpić czerwoną fasolę w zalewie z puszki. Ta po ugotowaniu nie rozpada się i nie zchodzi z niej skórka.

Składniki
-fasola Adzuki 250 g Skworcu
  • 2 x bukiet 9 warzyw Iglotex
  • 1 por bez części ciemnozielonej
  • ogórki kiszone najlepiej domowe
  • majonez+musztarda
  • sól +pieprz

Fasolę Adzuki dobrze płuczemy i zalewamy wodą, do namoczenia, najlepiej na noc. Na drugi dzień gotujemy do miękkości.Nie zapominajmy o wylaniu wody, w której się moczyła i zalaniu fasoli świeżą, filtrowaną wodą!
Ugotowaną ,odcedzamy i przelewamy czystą ,zimną wodą.
Bukiet 9 warzyw parujemy.


Do miękkości. Uparowane warzywa nie rozpadają się, ale przede wszystkim nie traca swoich cennych właściwości zdrowotnych !
Schładzamy.
Dodajemy do fasoli, mieszamy delikatnie.


Pora szatkujemy w cieniutkie dyski, przelewamy wrzątkiem, odciskamy, dodajemy do sałatki. 


Mieszamy.Kroimy ogórki w kosteczkę i dodajemy do całości.
Robimy majonez.
Kilka łyżek majonezu miksujemy z musztardą, solą, pieprzem.
Wlewamy na salatkę. Mieszamy łopatką.
Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia i przegryzienia się.
Sałatka może leżeć w lodówce kilka ładnych dni, gdyż nie psuje się- nie ma w niej ani jabłka,jajka, ani cebuli.
Jest bardzo zdrowa i pyszna!
Podajemy w towarzystwie wędlin.




I nie musimy gotować warzyw na sałatkę ,ani ich obierać. Smacznego!



2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !