piątek, 24 kwietnia 2015

Herbaciane ciastka super łatwe



Kolejny przepis z serii łatwe, dobre, przyjemne.
Przepis na ciasteczka, które zniknęły w dwie godziny, a to tylko dlatego, że schowałam pudełko!
Ciasteczka są kruche i w sam raz do herbatki!
Do kawy też idealne!

Do ich przygotowania użyłam
  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa
  • pół szklanki naparu – z 2 łyżek- z zielonej herbaty cejlońskiej u mnie zielona cytrusowa od BASILUR
  • Pół szklanki cukru
  • 3 łyżki prażonych ziarenek Migdałowy Przylądek od Ziarenkowo
  • pół szklanki rodzynek Jumbo od Skworcu
  • 150 g masła


Z dwóch łyżek herbaty zaparz esencję, przecedz, wystudz.
Przesiej mąkę.




 Dodaj cukier oraz rodzynki.


Masło pokrój na mniejsze kawałki- dodaj.
Wlej napar herbaciany.Wsyp prażone ziarenka z kokosem, który uwielbiam. Zresztą jakocham Migdałowy Przylądek, on mnie tak wakacyjnie nastraja!


Wszystko razem wyrób do jednolitej kuli ciasta.



Ciasto włóż do lodówki na półtorej godziny.
Po tym czasie urywaj po kawałeczku, formuj w dloniach kulki i spłaszczaj je na blaszce wyłożonej papierem do peiczenia.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 zstopni, do 20 minut, nie dłużej, obserwuj ciastka, każdy ma inny piekarnik i..grubość ciasteczek.
Do ciasteczek podałam oczywiście herbatkę CITRUS TEA & GREEN TEA



Puszka górna: zielona herbata cejlońska OPA z delikatną mieszanką owoców ananasa, papai, płatkami róży i nagietka oraz nutą cytryny. Połączenie stanowi intensywny i wyrafinowany aromat. Idealna pozycja dla miłośników herbaty.
Puszka dolna: wysokiej jakości zielona herbata cejlońska HYSON o aromatyzowanym wyjątkowym egzotycznym naparze i delikatnym posmaku czystej czarnej herbaty cejlońskiej.





Smacznego!






1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !