Herbaciane ciastka super łatwe
Kolejny
przepis z serii łatwe, dobre, przyjemne.
Przepis
na ciasteczka, które zniknęły w dwie godziny, a to tylko dlatego,
że schowałam pudełko!
Ciasteczka
są kruche i w sam raz do herbatki!
Do
kawy też idealne!
Do
ich przygotowania użyłam
- 2 szklanki mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa
- pół szklanki naparu – z 2 łyżek- z zielonej herbaty cejlońskiej u mnie zielona cytrusowa od BASILUR
- Pół szklanki cukru
- 3 łyżki prażonych ziarenek Migdałowy Przylądek od Ziarenkowo
- pół szklanki rodzynek Jumbo od Skworcu
- 150 g masła
Z
dwóch łyżek herbaty zaparz esencję, przecedz, wystudz.
Przesiej
mąkę.
Dodaj cukier oraz rodzynki.
Masło
pokrój na mniejsze kawałki- dodaj.
Wlej
napar herbaciany.Wsyp prażone ziarenka z kokosem, który uwielbiam. Zresztą jakocham Migdałowy Przylądek, on mnie tak wakacyjnie nastraja!
Wszystko
razem wyrób do jednolitej kuli ciasta.
Ciasto
włóż do lodówki na półtorej godziny.
Po
tym czasie urywaj po kawałeczku, formuj w dloniach kulki i
spłaszczaj je na blaszce wyłożonej papierem do peiczenia.
Piecz
w nagrzanym piekarniku do 180 zstopni, do 20 minut, nie dłużej,
obserwuj ciastka, każdy ma inny piekarnik i..grubość ciasteczek.
Do
ciasteczek podałam oczywiście herbatkę CITRUS
TEA & GREEN TEA
Puszka
górna: zielona herbata cejlońska OPA z delikatną mieszanką owoców
ananasa, papai, płatkami róży i nagietka oraz nutą cytryny.
Połączenie stanowi intensywny i wyrafinowany aromat. Idealna
pozycja dla miłośników herbaty.
Puszka
dolna: wysokiej jakości zielona herbata cejlońska HYSON o
aromatyzowanym wyjątkowym egzotycznym naparze i delikatnym posmaku
czystej czarnej herbaty cejlońskiej.
Smacznego!
To ja już biegnę na te pyszne ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuń