środa, 27 maja 2015

Frittata mediterranea







...czyli omlet śródziemnomorski, pyszny, zdrowy, kolorowy. Doskonały pomysł na danie w mniej niż pół godziny. Danie, które rozpędzi niejedną wyobraznię ku złocistym plażom, turkusowym głębinom, bryzom morskim...
Danie, które pobudzi i rozbudzi. Danie , które towarzyszy mi zawsze, wszędzie tam gdzie mam dostęp do świeżych warzyw.


Pyszne, dzięki kluczowym składnikom, którymi są w nierównych proprcjach

  • jaja u mnie 3
  • papryka zielona
  • papryka żółta
  • czarne oliwki
  • czerwona cebula
  • pomidor
  • seler naciowy
  • groszek z puszki opcjonalnie
  • por
  • suszone pomidory w oleju z ziołami
  • olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia z pomidorami, czosnkiem , bazylią 
  • ser śróziemnomorski u mnie- ARLA APETINA w kostkach CLASSIC Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ

-łyżka tartego parmezanu
-listki bazylii, pietruszki natka
-pieprz czerwony



Warzywa pokroj w paseczki. Przygotuj wszystkie składniki. Ser odsącz z zalewy solankowej.To samo z groszkiem i oliwkami.
Potrząśnij olejem tak ,aby dokładnie rozmieszać trzy składniki. 


Wlej na patelnię, rozgrzej i dodaj cebulę, pora i suszone pomidory.



 Poddaj szybkiej obróbce termicznej.
Następnie dodaj resztę składników.


Potrząsaj patelnią ,równomiernie obsmaż , ale tak by zachować chrupkość warzyw, żeby się nie rozciapały, żeby nie utraciły cennych właściwości. Czyli jednym słowem- krótko.
Zmiksuj jaja z solą różową, pieprzem na...piankę.
Piankę wylej na warzywa.

Przykryj pokrywką i lekko nią potrząsaj, by frittata szybko się ścięła i nie zdążyła się nam przykleić na amen do patelni.
Ma być lekko niedopieczona górą, ale ma się dać zsunąć .


Odsącz ser z zalewy posyp nim piankę, dodaj pietruszki natkę.



Przykryj pokrywką. Jeszcze chwilkę potrzymaj na gazie.
W razie potrzeby można odwrócić omlet, ja to robię zawsze wtedy kiedy jest na wynos, do pudełek śniadaniowych. Kiedy jem go w domu, nigdy go nie odwracam.
W razie potrzeby skrop jeszcze olejem z pomidorami, czosnkiem, bazylią.Wyłóż na talerz.



Dodaj plastry soczystego pomidora.
Pokrój jak pizzę.Szybko, zdrowo, kolorowo...
Smacznego !





30 minut z Apetiną

3 komentarze:

  1. Z chęcią bym zjadła taką na śniadanko. Wypróbuję z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, dla mnie na lunch:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !