piątek, 29 maja 2015

Frittata siciliana




Podaję przepis na wspomnienia. Przepis, który gościł często-gęsto u mnie w domu, w czasie upalnych dni, wieczorów czy nocy, a nawet był pomysłem na wynos.
Wspaniała frittata!
Składniki ogólnodostępne w domu, łatwe do obróbki termicznej. Szybko i sprawnie, z patelni.
Smakują z każdym dobrym winem i we wspaniałym towarzystwie. Nieskomplikowanie. Radośnie. Kolorowo. Zdrowo! Szybko! I z sycylijską tradycją!

Składniki na patelnię
  • 4 jaja
  • pół czerwonej papryki
  • pół zielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 3 pomidory suszone, w zalewie
  • pieprz ziołowy Skworcu
  • garść tartego parmezanu
  • oliwa z oliwek lub olej ze słoika , wktórym znajdowały się pomidory- około łyżki
  • brokuły ugotowane na parze
  • listki bazylii
DODATEK to pyszne PIECZYWO GRANEX , które zawiera błonnik, pieczywo z dodatkiem amarantusa. 



To pieczywo jest idealne do tej frittaty, ogólnodostępne i...zadowoli poszukiwaczy zdrowych produktów. Amarantus jest bowiem jednym ze zbóż najwartościowszych pod względem odżywczym - bogate jest w błonnik, białko, witaminy oraz cenne dla zdrowia pierwiastki. Nazywany jest również często rośliną młodości - duża ilość zawartych w nim przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia i przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym.




Ugotować zielonego brokuła na parze. Na patelni rozgrzac oliwę, wrzucić pokrojone w paseczki papryki czerwoną i zieloną, naszą szalotkę , czosnek.



 Poddać szybkiej obróbce termicznej, maja być chrupiące. Dosmaczyc solą oraz pieprzem ziołowym.Dodać brokuły.Dodać pomidory suszone.


Jaja zmiksować na piankę.Do masy jajecznej dodać garść parmezanu tartego oraz pieprzu ziołowego.





Zmiksować. Wylać na warzywka.



Przykryć pokrywką i od czasu do czasu potrząsać patelnią, aby frittata zaczęła odchodzić od dna.




Jeśli patelnia jest dobrej jakości, to żaden problem. Jeśli jest taka wysłużona jak moja, to już trzeba sobie pomóc, najlepiej silikonową łopatką.
Omlet ma się ładnie zsuwać z patelni.
Skropić oliwą jeśli chcecie.



Zsunąć na talerz. Pokroić, podawać ciepłą, lub zimną.idealna na danie nadziane zdrowiem i supr na wynos z pieczywem Granex!




Smacznego !


8 komentarzy:

  1. Tak kolorowa, to dodatkowo wzbudza apetyt,super

    OdpowiedzUsuń
  2. o BOZICZKU!! to musi byc zarabiste ! w niedzielke to zaserwuje!,pozdrawiam i dziekuje za przepisik

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam. Wygląda bajecznie. kusi mnie ta moc warzyw. A jakie kolory. Super przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warzywko rzecz święta! Pozdrawiam i dziekuje!

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !