środa, 27 maja 2015

Patate fritte



Moi Drodzy,będzie znów po sycylijsku!
Danie proste, nieskomplikowane, które moja teściowa robiła zawsze..od wielkiego dzwonu, a to dlatego , że ziemniak na Sycylii nie jest popularny . Ziemniak na Sycylii jest droższy od mięsa. Według sycylijskich gospodyń ziemniak niesamowicie tuczy, więc danie to było może 2 razy w miesiącu. I zwykle podawane na zimno. Po daniu, mój Boże, które Polacy jedzą pewnie co kilka dni...następował detox. Detox w postaci nalewek, fantastycznych nalewek ziołowych.
Ja nie miałam nic przeciwko takiemu daniu , ani tym bardziej nic przeciwko ziołowym nalewkom.

Do sycylijskiego dania teściowa wkładała
  • ziemniaki
  • seler naciowy, tylko łodyga
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • groszek- opcjonalnie
  • ocet balsamiczny z Modeny
  • sól morska
  • pieprz ziołowy u mnie Skworcu
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj obrane i pokrojone w talarki ziemniaki, czosnek i cebulkę w piórka.


 Smaż. Dodaj pozostałe warzywa. Przykryj pokrywką i duś do miękkości ziemniaka.
Odkryj, dodaj sól, pieprz ziołowy.



Przemieszaj. Dodaj octu balsamicznego z Modeny.
Wyłóż na talerze.
Podawaj z natką pietruszki.


Dodatek octu balsamicznego z Modeny nadaje potrawie śródziemnomorskiego charakteru i spowoduje, że ...będziemy palce lizać!



SMACZNEGO!



3 komentarze:

  1. Same pyszne dania :-) ja uwielbiam takie ziemniaczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. a co włosi jedzą zamiast ziemniakow,chyba makarony a one jak myslisz nie tucza bardziej? Ja smażę ziemniaki w talarki ale bez dodatków ale spróbuję tego przepisu bo myśle że seler naciowy da ciekawy smak

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite danie, przypadłoby mi na pewno do smaku

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !