sobota, 6 czerwca 2015

Królewski sernik






Sernik powstał z myślą o teściowych, teściach, babciach, osobach na diecie itd...Z myślą o tych , którzy cenią sobie smak prawdziwego twarogu wiejskiego, masła z osełki, jogurtu...

Średnica tortownicy to 27 cm 

Na ciasto

  • 250 g masełka wiejskiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże żółtka
  • 3 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego robionego w domu
  • 3 łyżki ciemnego, dobrego kakao u mnie Skworcu

Na masę serową
  • 1300 g twarogu najwyższej jakości- najlepszy domowy
  • 150 g masła swojskiego
  • 5 jajek
  • szklanka ksylitolu zamiast cukru
  • 2 łyżki pasty waniliowej lub 2 łyżki cukru waniliowego robionego w domu z prawdziwą wanilią u mnie Skworcu

  • 3 łyżeczki przyprawy do sernika i mas serowych , u mnie Skworcu

  • 1 duży budyń waniliowy- proszek
  • 1 łyżka mąki pszennej typ 500 u mnie http://mlyn-kopytowa.pl/

Ponadto papier do pieczenia, bułka tarta na obsypanie brzegów tortownicy oraz troszkę margaryny do posmarowania obręczy.
Robimy ciasto.
Z przesianej mąki, masła i pozostalych składników wyrobić ciasto , i pokrojone w kawałki i zawinięte w folie spożywczą, włożyć do zamrażarki na kilka godzin, aby się kompletnie zamroziło. 



Zamrożone ciasto łatwiej się nam zetrze na dużych oczkach.Pomógł mi robot. 

Robimy masę serową.
Mielimy dwa razy ser .Oddzielamy białka od żółtek i rozpuszczamy masło, które musi kompletnie wystygnąć.Białka ubijamy mikserem, ale nie na sztywną pianę, dodajemy po kolei żółtka, cukier z cukrem waniliowym i ubijamy.
Dodajemy budyń i wystudzony tłuszcz.
Miksujemy do momentu kiedy składniki się połączą.Dodajemy po trochu ser ciągle miksując.

Wyciągamy połowę ciasta i ścieramy na dużych oczkach do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy- nie zapominajmy o posmarowaniu obręczy i posypaniu bułką tartą!
Nagrzewamy piekranik do 180 stopni.
Na starte ciasto wylewamy masę, a na wierzch masy, bardzo delikatnie i z wyczuciem ścieramy druga porcję kakaowego ciasta.


Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy dalej 60 minut.
Wyłączamy piekarnik, uchylamy delikatnie drzwiczki i nie wyciągając sernika pozwalamy mu spokojnie wystygnąć.Wyciągamy już kompletnie przestudzony!



Sernik przygotowany z wiejskiego twarogu- z dodatkiem ksylitolu i jogurtu to potężna dawka ...wapnia dla kości niejednej teściowej...Kakao pobudzi do myślenia i będą mogły rozwiązywać te swoje krzyżówki i liczyć oczka dziergając sweterki na drutach!
A prawdziwe masło? Będzie dla nich wspomnieniem beztroskiego dzieciństwa spędzonego w zagrodach u własnych teściowych !
Do serniczka? Koniecznie kawa, ale zbożowa z mlekiem!
Smacznego!




Podałam na Porcelana Bogucice

Inspiracją była dla mnie Margarytka



15 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. ale mniam
      i jak tu się odchudzać :)
      dla tych co na diecie polecam sprawdzony sposób jak jeść słodycze i nie tyć
      http://odchudzaniejestproste.pl/jak-jesc-slodycze-zeby-nie-tyc-rada-dla-tych-co-maja-apetyt-na-slodycze/
      pozdrawiam

      Usuń
  2. Proszę podać srednicę tortownicy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie, 12 cm..zaraz zmodyfikuję wpis.Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Coś tu nie gra :). Tyle ciasta i masy serowej, więc niemozliwe by to wszystko się zmieściło w totrownicy o średnicy 12 cm. Zresztą z tak małą się dotąd nie spotkałam. Na zdjęciu widzę całkiem okazałą. Wygląda na taką o średnicy 30 cm :)..

      Usuń
    3. ojejjjjj, dziękuję literówka jak talala... 27 cm oczywiście ma! Pozdrawiam!

      Usuń
  3. ciasto jest napewno super!!,mysle ,ze ta dawka wapnia przyda sie i Tobie zeby sie wczesnie kosci nie lamaly! podtekst zbyteczny podsmie..ujki tu zbyteczne,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, dziękuję za uwagę. Nie zauważyłam jak skopiowałam tekst w całości z kartki, gdyż ten właśnie sernik i wierszyk biorą udział w konkursie na lekki i zdrowy wypiek dla teściowej....Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Swietny sernik, bardzo taki lubię, w odchudzonej wersji nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  5. No pięknie - teraz już od rana mam ochotę na taki smakowity serniczek :D Ja jako fanka serników nie mogę przejść obok niego obojętnie - imponujący okaz. W smaku na pewno perfekcyjny :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, najlepszy prosto z lodówki. Uszczupliłam mu cukru świadomie.

      Usuń
  6. Mój ulubiony przepis, specjał mojej Mamy :)
    I tu wielki komplement - Twój wygląda nawet lepiej ! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !