poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Chifferi rigati z wędzonym łososiem i pieczarkami





Jest to przepis na włoską, aromatyczną i pełną wspomnień "pastę".
Makaron ten robiłam zawsze wtedy, kiedy...nie miałam pomysłu na obiad. A dziś zrobiłam na kolację, bo zatęskniłam..potwornie zatęskniłam...
....
Robiłam go zazwyczaj wtedy, kiedy było bardzo gorąco, gdyż w takiej formie, można go podać również prosto z lodówki.
Oto przepis na klasyczną- pasta con salmone e funghi.
Smakuje prawie jak z.....krewetkami!
Przepis, który łączy ze sobą morze i góry.

Składniki
  • chifferi rigati u mnie Malma



-śmietana
-świeża natka pietruszki
-szalotka
-oliwa z oliwek
-masło
-pieczarki
-150 ml wytrawnego białego wina

Kroimy łososia w paseczki. Na patelni, na masełku, dusimy szalotkę pokrojona w piórka.Dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki.Dusimy tak około 7 minut.
Dodajemy łososia i wlewamy wino. Dusimy kilka minut by wino wyparowało trochę.Dodajemy śmietany.
Dosmaczamy pieprzem i solą morską.
Gotujemy chifferi w dużej ilości osolonej wody.

Rzecz jasna la dente.
Odcedzamy i dokładamy do naszego łososia w śmietanie z pieczarkami.
Mieszamy szybciutko,łączymy wszystko razem. Sos wleje nam się do kolanek, co sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.


Podajemy z drobno siekana natką pietruszki.
Kto chce dodaje parmezan.
I danie gotowe! Można posypać delikatnie czarnym sezamem, smaku nie zmieni, ale nada charakterku...
Per l'amore della pasta...

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !