czwartek, 3 września 2015

Najprostszy chleb





Czasami chodzą za nami smaki na własnoręcznie upieczony chlebek, chlebek ,który jest na pewno o wiele lepszy od tego kupnego i smakuje najlepiej sam, z masłem.
Oto przepis na chleb, który zrobicie niemal wszędzie.


Składniki:

-300 g mąki orkiszowej
-300 ml wody
-15-20 g świeżych drożdży
-pół łyżeczki soli
-2-3 łyżki siemienia lnianego,ja dałam mielone
-pół szklanki prażonych ziaren u mnie Ziołowo Mi od Ziarenkowo
-jajo


Do miski wsypujemy mąkę, rozpuszczamy drożdże w wodzie i wlewamy ją do mąki. Dodajemy siemię lniane,sól i ziarna. Zostawcie trochę na posypanie chleba.
Mieszamy dokładnie, ciasto będzie bardzo gęste.Odstawiamy na półtorej godziny,aż zwiększy swoją objętość.
Keksówkę - im dłuższa tym chleb niższy- smarujemy masłem i posypujemy mąką.Przekładamy ciasto do formy, pędzlujemy rozbełtanym jajem, posypujemy ziarenkami 


i wstawiamy do ZIMNEGO PIEKARNIKA.


Nastawiamy temperaturę na 180 stopni- termoobieg lub dolna grzałka. I pieczemy około 45-50 minut.
Chleb będzie rósł w miarę wzrostu temperatury ,a jego skórka pełna ziaren będzie chrupiąca.
Trudno się oprzeć i czekać aż wystygnie.
Kilka kromek poszło zanim wystygł.
Z masłem.
Taki najlepszy.

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Wygląda wspaniale, już na mojej liście do wypróbowania ;-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !