Najprostszy chleb





Czasami chodzą za nami smaki na własnoręcznie upieczony chlebek, chlebek ,który jest na pewno o wiele lepszy od tego kupnego i smakuje najlepiej sam, z masłem.
Oto przepis na chleb, który zrobicie niemal wszędzie.


Składniki:

-300 g mąki orkiszowej
-300 ml wody
-15-20 g świeżych drożdży
-pół łyżeczki soli
-2-3 łyżki siemienia lnianego,ja dałam mielone
-pół szklanki prażonych ziaren u mnie Ziołowo Mi od Ziarenkowo
-jajo


Do miski wsypujemy mąkę, rozpuszczamy drożdże w wodzie i wlewamy ją do mąki. Dodajemy siemię lniane,sól i ziarna. Zostawcie trochę na posypanie chleba.
Mieszamy dokładnie, ciasto będzie bardzo gęste.Odstawiamy na półtorej godziny,aż zwiększy swoją objętość.
Keksówkę - im dłuższa tym chleb niższy- smarujemy masłem i posypujemy mąką.Przekładamy ciasto do formy, pędzlujemy rozbełtanym jajem, posypujemy ziarenkami 


i wstawiamy do ZIMNEGO PIEKARNIKA.


Nastawiamy temperaturę na 180 stopni- termoobieg lub dolna grzałka. I pieczemy około 45-50 minut.
Chleb będzie rósł w miarę wzrostu temperatury ,a jego skórka pełna ziaren będzie chrupiąca.
Trudno się oprzeć i czekać aż wystygnie.
Kilka kromek poszło zanim wystygł.
Z masłem.
Taki najlepszy.

Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!