wtorek, 22 września 2015

Pasta alla Norma






Pasta alla Norma, to potrawa rodem z Sycylii, dokładnie z okolic Catania. Mówi się, że jest hołdem złożonym słynnemu kompozytorowi Vincenzo Belliniemu.

To danie tradycyjne, soczyste swoimi pomidorami i aromatyczne ,dzięki kawałkom smażonego bakłażana.
Ja zmodyfikowałam ten przepis nieznacznie- po usmażeniu i wystudzeniu bakłażana, obrałam go ze skórki- miałam gości, którzy za skórką z bakłażana nie przepadają.
Według mnie skórka być musi.
Najważniejszym elementem makaronu jest dodanie na samym końcu sporo sera pecorino- owczego.
To danie ma niepowtarzalny smak, jest proste w przygotowaniu.



Składniki
  • makaron u mnie Casarecce Siciliane
  • 200 g słonej ricotty- to twardy ser u nas można go dostać w plastrach lub już zmielony
  • 500 g bakłażana
  • czosnek
  • sól
  • pomidory lub salsa pomidorowa, najlepiej jakby była własnej roboty
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia

Umyj bakłażana, pokrój wzdłuż na plastry o grubości pół centymetra.Włóż na durszlak i posypuj warstwa po warstwie solą. Następnie przyduś bakłażany czymś ciężkim, u mnie garnek z wodą.




Zostaw na około 2 godziny, aby bakłażan puścił gorzkie soki, i aby wyeliminować nadmiar wody.
Po upływie wskazanego czasu, przepłukać bakłażany pod bieżąca wodą,aby usunąć sól.Osuszyć je w ścierce. 


Wlać oliwę na patelnię i smażyć bakłażany z obydwu stron na złoty kolor.


Odłożyć na ręczniki papierowe, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Gdy wystygną pokroić w mniejsze kawałki, ja dodatkowo usunęłam im skórkę.
Na patelni zagotować salsę pomidorową,wcześniej przygotowaną ze świeżych pomidorów.



Dodać bakłażany.
Ja do całości dodałam sera pecorino.


Ugotuj makaron al dente i dołóż bezpośrednio na patelnię.


Wymieszaj i wmieszaj sos w makaron.
Rozłóż na talerze, posyp pecorino i ...jeśli lubicie to udekoruj listkami świeżej bazylii...
Buon appetito !



5 komentarzy:

  1. mniam, pycha, uwielbiam włoskie makarony, bede robiła. Ale nie spotkałam się z tym odsączaniem goryczy z bakłażanów we Włoszech.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie potrawy ,które zawierają bakłażana czy to do smażenia, czy konserwowania w oleju, occie, najpierw odsącza się z tej goryczki. Moja teściowa - Sycylia- zawsze tak robiła, robią tak Piemontczycy i "Gorizianie" hihihi, ale ciekawą sprawą jest to, że Calabresi w ogóle tak nie robią! Jak mieszkałam na Calabrii to byłam zwolniona z odsączania tych bakłażanów z goryczy.W całych Włoszech używa się cebula+czosnek do dań. Moja teściowa mało mi głowy nie urwała za czosnek z cebulą hihihihi. Co region to przepis, ale z doświadczenia wiem, że warto stracić te godzinę, i ..niech sie bakłażan "wypoci"..Pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  2. Ale mi smaka narobiłaś na takie danie. Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi smaka narobiłaś na takie danie. Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !