wtorek, 22 września 2015

Placki ziemniaczane- przepis Magdy Gessler

placki ziemniaczane, Magda Gessler,placki ziemniaczane Magdy Gessler,obiad po polsku,obiad,ziemniaki

Placki ziemniaczane za mną chodziły, to i pomimo, że późno...są!

Przepis zaczerpnięty ze strony Magdy Gessler, SMAKI ŻYCIA. Wypróbowany i ...zjedzony ze smakiem!


Składniki
-1 kg ziemniaków
-2 cebule, u mnie czerwone, małe
-2 ząbki czosnku
-2 duże wiejskie  jaja
-2-3 łyżki mąki pszennej
-sól i pieprz do smaku
-olej lub smalec do smażenia, najlepiej smażą się na oleju kokosowym
-sos czosnkowy lub inny ulubiony


placki ziemniaczane, Magda Gessler,placki ziemniaczane Magdy Gessler,obiad po polsku,obiad,ziemniaki



Ziemniaki i cebulę obierz.Następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Masę wylać na sitko i postawić w naczyniu, aby sok skapał do naczynia, lekko docisnąć.
Następnie do masy przełożonej już do miski, dodać mąkę i roztrzepane jajka. Wymieszać.
Z naczynia, w którym odcedzaliśmy masę odlać sok i "wybrać łyżką" mąkę ziemniaczaną. Dodać do masy, wymieszać.Dodać czosnek. Dosmaczyć solą i pieprzem.
Jeśli chcesz aby masa nie ściemniała, dodaj po prostu łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu.
Smaż na złoty kolor. Podawaj ciepłe.
Ja moje placki ziemniaczane podałam z sosem czosnkowym i natka pietruszki na pięknej Porcelanie Bogucice


Smacznego !




31 komentarzy:

  1. oj wygladaja pysznie! Jeszcze nie robilam plackow ziemniaczanych, czas mi zrobic.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają obłędnie i chrupiąco
    aniasmama.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj dawno mnie tu nie bylo postaram sie nie zawiesc ! :: 3 duze ziemniaki, cukinia,lekko obgotowany kalafior Cwiartka),wieksza cebula,pare z. czosnku, podgotowana brukselka, drobno posiekana sw, mloda kapustka ( garsteczka), moze byc i bez, marchew, seler korzen, wsz zetrzec na jarzynowej tarce dodac jajka,(to wg. uznania i ilosci masy), make tez trzeba wyczuc, pieprz ziolowy i prawdziwy ,vegeta, zielen drobno posiekana(koper,pietrucha), wymieszac dokladnie i smazyc na zozgrzanym tluszczu, odsaczac na papierze, podawac z smietanka , keczapem ??? z czy sie lubi sa pyszne na 2 dzien nie twardnieja ja odgrzewam w opiekaczu i sa jak swierze, dobre dla niejadkow bo mozna wiele przemycic, pozdrawiam

      Usuń
  3. nosze sie z zamiarem od pon. zrobie w czwartek -obowiazkowo!!, wlasnie takie, bo od dl. czasu robie ziemiaki + mieszanka warz. seler,marchewka,kabaczek, podgot. kalafior i stare na jarzynowej tarce -sa pyszne,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow!twoja warzywna wersja brzmi smakowicie.Mozesz przyblizyc bardziej twoj przepis? Dziekuje.

      Usuń
    2. Dopiero dzis tu wpadlam: moje placki to///. 3 ziemniaki,marchew duza,cukinia,pare zab.czosnku,cebula wieksza,kawalek selera korzen,pogotowac kalafior i pare brukselek wszystko zetrzec na jarzynowej tarce,dodac 2jajka,maki-samemu regulowac,sol pieprz ziolowy i prawdziwy,dobrze wymieszac,smazyc na oliwce -rozgrzanej,placki mozna z powodzeniem odgrzac na drugi dzien sa jaj swieze,moje wnuki jak i reszta uwielbiaja

      Usuń
  4. Ale pysznie wyglądają te placki, bardzo je lubię i zawsze podaję z kwaśną śmietaną ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak śmietana czasem musi być..nawet często musi być!

      Usuń
  5. uwielbiam pod każdą postacią! zapraszam na ''placki ziemniaczane z cukinią ''pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/07/placki-ziemniaczane-z-cukinia.html

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja ścieram na średniej tartce, jest szybciej, a placki są baaardzo chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też i nawet takie wolę, kiedy widać kawałki ziemniaków. ��

      Usuń
  7. Bardzo dobry przepis ja robię prawie tak samo podaję z sosem węgierskim lub popijamy dobrą maślanką.Dobre przepisy u mnie zawsze w cenie.Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  8. do ciasta dodaję jeszcze zieloną pietruszkę. ..są przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię identyczne tylko wg receptury mojej mamy, czy więc rzeczywiście są pomysłem pani Gessler? :)
    Uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...z Jej strony korzystałam :-) wszyscy je kochają...pyszne są ! Pozdrawiam!

      Usuń
    2. oto moja inspiracja...http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/placki-ziemniaczane/

      Usuń
  10. A ja nie dodaje mąki do placków.

    OdpowiedzUsuń
  11. takie placki robi moja mama od lat :D tyle że mąki daje nie całą łyżkę na taką właśnie ilość składników jak powyżej
    więc to żaden przepis Magdy Gessler - tak właśnie wyglądają normalne i prawdziwe placki ziemniaczane :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przeczę, nie kłócę się...że takie są prawie w każdym domu ;-)
      Inspiracją jest przepis ze strony Magdy Gessler- o czym wspomniałam- http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/placki-ziemniaczane/

      Usuń
    2. Przepis ,stary , nasze pra , pra babcie robily tak samo , a moze i lepiej . Dziwi mnie , ze czytelnicy ze starego przepisu , pisza . smakowite , zrobie dzisiaj ,dziecinada !

      Usuń
    3. A podobno pani Magda zawsze krytykowała za mąkę dodaną do placków?

      Usuń
  12. witam ,tez lubie gotowac ale wierzcie mi nie kazdy uwaza to za tak naturalne jak zrobic placki , przepisy od was kobitki i od pani Magdy zawsze sa inspiracja nawet dla strarszych kuchareczek , ale zobaczcie zupe czosnkowa Magdy Przepyszna ,moj maz moze codziennie taka zupe wcinac hi hi hi

    OdpowiedzUsuń
  13. wszystkie dobre przepisy sa welkom

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej zamiast pszennej I wszystko wkładam do malaksera ...szyciej i tak samo pysznie

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !