wtorek, 22 września 2015

Placki ziemniaczane- przepis Magdy Gessler

placki ziemniaczane, Magda Gessler,placki ziemniaczane Magdy Gessler,obiad po polsku,obiad,ziemniaki

Placki ziemniaczane za mną chodziły, to i pomimo, że późno...są!

Przepis zaczerpnięty ze strony Magdy Gessler, SMAKI ŻYCIA. Wypróbowany i ...zjedzony ze smakiem!


Składniki
-1 kg ziemniaków
-2 cebule, u mnie czerwone, małe
-2 ząbki czosnku
-2 duże wiejskie  jaja
-2-3 łyżki mąki pszennej
-sól i pieprz do smaku
-olej lub smalec do smażenia, najlepiej smażą się na oleju kokosowym
-sos czosnkowy lub inny ulubiony


placki ziemniaczane, Magda Gessler,placki ziemniaczane Magdy Gessler,obiad po polsku,obiad,ziemniaki



Ziemniaki i cebulę obierz.Następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Masę wylać na sitko i postawić w naczyniu, aby sok skapał do naczynia, lekko docisnąć.
Następnie do masy przełożonej już do miski, dodać mąkę i roztrzepane jajka. Wymieszać.
Z naczynia, w którym odcedzaliśmy masę odlać sok i "wybrać łyżką" mąkę ziemniaczaną. Dodać do masy, wymieszać.Dodać czosnek. Dosmaczyć solą i pieprzem.
Jeśli chcesz aby masa nie ściemniała, dodaj po prostu łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu.
Smaż na złoty kolor. Podawaj ciepłe.
Ja moje placki ziemniaczane podałam z sosem czosnkowym i natka pietruszki na pięknej Porcelanie Bogucice


Smacznego !




29 komentarzy:

  1. oj wygladaja pysznie! Jeszcze nie robilam plackow ziemniaczanych, czas mi zrobic.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają obłędnie i chrupiąco
    aniasmama.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj dawno mnie tu nie bylo postaram sie nie zawiesc ! :: 3 duze ziemniaki, cukinia,lekko obgotowany kalafior Cwiartka),wieksza cebula,pare z. czosnku, podgotowana brukselka, drobno posiekana sw, mloda kapustka ( garsteczka), moze byc i bez, marchew, seler korzen, wsz zetrzec na jarzynowej tarce dodac jajka,(to wg. uznania i ilosci masy), make tez trzeba wyczuc, pieprz ziolowy i prawdziwy ,vegeta, zielen drobno posiekana(koper,pietrucha), wymieszac dokladnie i smazyc na zozgrzanym tluszczu, odsaczac na papierze, podawac z smietanka , keczapem ??? z czy sie lubi sa pyszne na 2 dzien nie twardnieja ja odgrzewam w opiekaczu i sa jak swierze, dobre dla niejadkow bo mozna wiele przemycic, pozdrawiam

      Usuń
  3. nosze sie z zamiarem od pon. zrobie w czwartek -obowiazkowo!!, wlasnie takie, bo od dl. czasu robie ziemiaki + mieszanka warz. seler,marchewka,kabaczek, podgot. kalafior i stare na jarzynowej tarce -sa pyszne,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow!twoja warzywna wersja brzmi smakowicie.Mozesz przyblizyc bardziej twoj przepis? Dziekuje.

      Usuń
    2. Dopiero dzis tu wpadlam: moje placki to///. 3 ziemniaki,marchew duza,cukinia,pare zab.czosnku,cebula wieksza,kawalek selera korzen,pogotowac kalafior i pare brukselek wszystko zetrzec na jarzynowej tarce,dodac 2jajka,maki-samemu regulowac,sol pieprz ziolowy i prawdziwy,dobrze wymieszac,smazyc na oliwce -rozgrzanej,placki mozna z powodzeniem odgrzac na drugi dzien sa jaj swieze,moje wnuki jak i reszta uwielbiaja

      Usuń
  4. Ale pysznie wyglądają te placki, bardzo je lubię i zawsze podaję z kwaśną śmietaną ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak śmietana czasem musi być..nawet często musi być!

      Usuń
  5. uwielbiam pod każdą postacią! zapraszam na ''placki ziemniaczane z cukinią ''pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/07/placki-ziemniaczane-z-cukinia.html

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja ścieram na średniej tartce, jest szybciej, a placki są baaardzo chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też i nawet takie wolę, kiedy widać kawałki ziemniaków. ��

      Usuń
  7. Bardzo dobry przepis ja robię prawie tak samo podaję z sosem węgierskim lub popijamy dobrą maślanką.Dobre przepisy u mnie zawsze w cenie.Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  8. do ciasta dodaję jeszcze zieloną pietruszkę. ..są przepyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ..we Włoszech ubogacilam tartym parmezanem!

      Usuń
  9. Robię identyczne tylko wg receptury mojej mamy, czy więc rzeczywiście są pomysłem pani Gessler? :)
    Uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...z Jej strony korzystałam :-) wszyscy je kochają...pyszne są ! Pozdrawiam!

      Usuń
    2. oto moja inspiracja...http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/placki-ziemniaczane/

      Usuń
  10. A ja nie dodaje mąki do placków.

    OdpowiedzUsuń
  11. takie placki robi moja mama od lat :D tyle że mąki daje nie całą łyżkę na taką właśnie ilość składników jak powyżej
    więc to żaden przepis Magdy Gessler - tak właśnie wyglądają normalne i prawdziwe placki ziemniaczane :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przeczę, nie kłócę się...że takie są prawie w każdym domu ;-)
      Inspiracją jest przepis ze strony Magdy Gessler- o czym wspomniałam- http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/placki-ziemniaczane/

      Usuń
    2. Przepis ,stary , nasze pra , pra babcie robily tak samo , a moze i lepiej . Dziwi mnie , ze czytelnicy ze starego przepisu , pisza . smakowite , zrobie dzisiaj ,dziecinada !

      Usuń
  12. witam ,tez lubie gotowac ale wierzcie mi nie kazdy uwaza to za tak naturalne jak zrobic placki , przepisy od was kobitki i od pani Magdy zawsze sa inspiracja nawet dla strarszych kuchareczek , ale zobaczcie zupe czosnkowa Magdy Przepyszna ,moj maz moze codziennie taka zupe wcinac hi hi hi

    OdpowiedzUsuń
  13. wszystkie dobre przepisy sa welkom

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej zamiast pszennej I wszystko wkładam do malaksera ...szyciej i tak samo pysznie

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !