środa, 14 października 2015

CIASTO CZEKOLADOWE Z BURAKAMI


Ciasto z dodatkiem buraka , to ciasto pyszne, wilgotne, po prostu do wypróbowania!
Polecam gorąco...Bo smak jest obłędny!




Składniki
-250 g buraków
-2 łyżki oliwy
-200 g czekolady 70%
180 g masła
-5 jaj
-150 g cukru brązowego
-2 łyżki miodu wielokwiatowego MIODY POLSKIE
-130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-pół szklanki kakao naturalnego SKWORCU
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli

Umyj buraki,skrop oliwą, zawiń w folię i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni- około godzinę.
Odstaw niech wystygną.

Następnie obierz je i zblenduj na gładko.
Czekoladę podgrzej w kąpieli wodnej, a kiedy będzie płynna dodaj miód, masło. Rozpuść. Wystudz. Ubij żółtka na puch, połącz ciągle miksując z burakami. Następnie dodaj masę miodowo -czekoladową. Żółtka ubij na sztywno z cukrem i dużą drewnianą łyżką delikatnie wymieszaj z masą czekoladowo – buraczaną.


Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, sól.


 Wymieszaj ,aż ciasto będzie jednolite ,ale puszyste. Przełóż do długiej około 40 cm keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.


 Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ,około 50 minut.
Pokrój dopiero po wystudzeniu.



Jeśli chcesz możesz przygotować różową polewę z miodu, białej czekolady oraz soku z buraka.Posłuży również za sos!

Smacznego!




6 komentarzy:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !