środa, 7 października 2015

Pasteryzowana marchewka do sałatki





Każdy z nas lubi warzywne sałatki, ale pewnie wielu nie lubi przygotowywać do niej tych wszystkich  warzyw.
Możemy sobie pomóc , pozbywając się chociaż..marchewki!



Nic prostszego, trzeba się tylko zawiziąć w jednym dniu i zorganizować i..napełnić słoiczki marchewką.
Wykonanie jest proste.


Gotujemy czystą i całą marchewkę, w łupince, w osolonej wodzie.
Uważajmy, aby marchewka nie była zbyt miękka, gdyż potem musi się jeszcze pasteryzować.
Kiedy się wystudzi, obieramy ją ze skóreczki.
Kroimy w kosteczkę. Wsypujemy do słoików- u mnie Friends of Glass – polub- warto!
Zalewamy przefiltrowaną gorącą wodą, zakręcamy słoiki, pasteryzujemy około 10 minut od zawrzenia wody.
Woda ma lekko pyrkać, nie ma bulgotać!

Wyciągnąć wystudzić...a zimą cieszyć się z marchewki do sałatki!


1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !