czwartek, 1 października 2015

Skrzydełka po azjatycku, z ziemniakami i warzywami. Danie z piekarnika.



Kochani, dziś naszło mnie na obiadek soczysty, pyszny i taki, który zrobiłby się sam i w miarę szybko do tego. I byłby dla każdego!


Zrobi się szybko, pod warunkiem, że mięsko zamarynujemy dzień wcześniej.Ale z tym również nie będzie problemu- bo marynata GOTOWA jest !



Do obiadu pysznego , będzie nam potrzeba niewiele!
Dobre chęci i kilka składników, oto one...

Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję , którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej.
Marynata nie zawiera konserwantów ani glutaminianu sodu. Szczególnie polecana do marynowania cielęciny, drobiu i ryb.
  • Opakowanie mrożonych warzyw- u mnie marchewka, kalafior,brokuł


Dzień wcześniej przygotowujemy skrzydełka, myjemy je i wkładamy do worka z marynatą, zamykamy.



Ja marynowałam całą noc.
Na drugi dzień obieramy ziemniaki. Wkładamy do brytfanny , całość posypujemy ziołami.



Wkładamy do piekarnika. Na 15 min. Przed końcem pieczenia dodajemy nasze mrożonki.
Sprawdzamy czy brokuł jest miękki.
Jeśli tak, to ..obiad gotowy.
Obiad dla całej rodziny!



Palce lizać!
Dzieciaki zachwycone.
Skrzydełka po azjatycku , dobrze wyważony smak, nie za ostre...w każdym wieku!
Smacznego!



Podałam na Porcelanie Bogucice
Można dołożyć buraczków ćwikłowych, niebo w gębie!




2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. ...są odchudzające, mnie sie przyda hihihihi...A przede wszystkim to genialna smakowo mieszanka!

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !