wtorek, 13 października 2015

WŁOSKI CHLEB OLIWKOWY



Chleb, kto nie kocha zapachu domowego pieczywa? Pieczywa z chrupiącą skórką...delikatnym ale bogatym wnętrzem? Chleba do włoskich przystawek?
Zapraszam na włoska ucztę z szynka parmeńską w tle, oliwkami...i kto wie, kto wie dobrym czerwonym winem?


Składniki
-500 g mąki chlebowej
-2 łyżeczki miodu spadziowego 
-1 łyżeczka soli
-20 g drożdży
-3 łyżki oliwy z oliwek
-40 g suszonych pomidorów
-130 g oliwek bez pestek
-275 ml ciepłej wody



-1 żółtko




W dużej misce wymieszać mąkę, miód, sól oraz drożdże.Dodać kolejno ciepłą wodę i oliwę. Przez 5 minut wyrabiać ciasto, na zwartą i lśniącą masę. Tak przygotowaną kulę włożyć do wysmarowanej oliwą miski i przykryć folią spożywczą.Odstawić do wyrośnięcia na ponad godzinę.
Oliwki i pomidory pokroić drobno. Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić je po raz kolejny i wrzucić -tak oliwki jak pomidory.


Wyrobić.


 Posmarować masłem dość długą keksówkę i posypać mąką. Włożyć ciasto, wyrównać. Ponacinać z wierzchu. Odstawić do wyrośnięcia na ponowną godzinę. 



Posmarować delikatnie żółtkiem z miodem.
Piec w 200 stopniach około 50 minut, do rumianej skórki.




Podawać z szynką parmeńską, oliwkami, bazylią jako przystawka lub aromatyczne kanapki!

Smacznego !






6 komentarzy:

  1. Obłędne zdjęcia. Ale bym zjadła taki chlebuś. Ale wiesz co - upiekę taki dzisiaj :-)))))

    OdpowiedzUsuń
  2. o mamusiu! niebiańsko wygląda! daj kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kanapka na takich chlebie to prawdziwa uczta dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki Małgosiu z bloga Daylicooking mam nowy blog do Obserwowania:). Smacznie tu;). Zapraszam również do siebie, gdzie jest dziś zimowo:).

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !