Fave
Na
obiadek podam dziś FAVE.
Fave
to po naszemu BÓB.
We
Włoszech kupowany łuskany i suszony.
Smakuje
trochę inaczej niż świeży.
Moczymy
go całą noc minimum.
Zrobimy
sobie włoskie fave w pomidorach, lekko pikantne, do wina i grzanek.
Składniki
-fave-
bób łuskany, suszony
-butelka
salsy pomidorowej
-czosenk
-kiełbasa
wiejska
-czerwona
cebula
-pieczarki
-natka
pietruszki
-sól
i pieprz do smaku
-oliwa
z oliwek
Bób
zalać zimną woda i moczyć całą noc.
Na
drugi dzień,wylać wodę i trzykrotnie wypłukać fave.
Wsypać
do garnka. Gotować wolno i na małym ogniu, pod przykryciem dotąd,
aż zmiękną.
Na
patelni podsmażyć na oliwie czosnek,cebulę i kiełbasę.
Dodać
umyte i pokrojone w kawałki pieczarki.
Całość
poddusić i kiedy bób będzie miękki- dołożyć do całości.
Wymieszać,
gotować na małym ogniu. Dosmaczyć solą i pieprzem, oliwą.
Dodać
butelkę sosu pomidorowego.
Gotować
.Wszystko ma sobą przejść, zupa ma zgęstnieć.
Wyłączyć
gaz, poczekać aż wystygnie nieznacznie.
I
podawać z czerwonym winem, grzankami ,a kto lubi niech przegryza
również zieloną oliwką.
Smacznego!
Smacznego!
Cudowny przepis :-) bardzo lubię bób i nie jadłam go w takiej wersji. Jest w naszych sklepach ???
OdpowiedzUsuńSuszony bób można kupić teraz w Biedronce, na pewno pyszny
OdpowiedzUsuń..oj dobrze wiedzieć...!
UsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuń