niedziela, 15 listopada 2015

Buła odrywana



A dziś na śniadanko u nas buła odrywana.
Dzieci je kochają!
Buły znikają szybciutko.
Są pachnące i aromatyczne.
I co ważne, robione w domu!



Podaję składniki na 12 buł

500 g mąki tortowej
40 g świeżych drożdży
100 ml naturalnego jogurtu
100 ml ciepłego mleka u mnie 3.2%
2 jaja
4 łyżki cukru
torebka mała cukru waniliowego
40 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
szczypta soli


Kruszonka:
75 g mąki tortowej
50 g drobnego cukru do wypieków
40 g zimnego masła

Dodatkowo:
1 małe rozkłócone jajko



W dużym kubku wymieszaj- drożdże, łyżeczkę cukru i mąki, ciepłe mleko i maślankę.Powinna powstać papka.
Odstaw zaczyn na 15 minut.
Przesiej mąkę do misy, dodaj sól i cukier, cukier waniliowy i wymieszaj dokładnie składniki sypkie. Dodaj olej,mleko i jogurt. Rozbełtaj jaja. Dodaj. Ciągle mieszając dodaj masło rozpuszczone i zimne. Na koniec dodaj zaczyn.Mnie w wyrabianiu pomógł robot.
Teraz wyrób ładną elastyczną kulę ciasta.Odstaw ja w ciepłe miejsce, ja postawiłam obok grzejnika. Miskę przykryłam folią spożywczą.
Odstaw na jakieś 45 minut do godziny. Podwoi objętość.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki albo rozetrzeć widelcem albo palcami. Włożyć do zamrażarki na pózniej.
Gdy ciasto wyrośnie , podziel je na 12 równych mniej więcej części. Ja zawijałam ślimaki.
Poukładaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką. Odstaw na pół godziny. Ponownie wyrosną.
Posmaruj teraz drożdżówki rozmąconym jajem i posyp kruszonką.
Piekarnik nagrzej góra i dół do ok. 180 stopni. Gdy drożdżówki wyrosną, włóż do piekarnika, piecz około 20 -25 minut.
Powinny się ładnie zarumienić ,a po wyciągnięciu, skórka na wierzchu powinna być przyjemnie chrupiąca.


Dzieci kochają te buły.
Można je jeść z masłem, można same...a można nawet przekroić na pół i przełożyć powidłem śliwkowym!


Smacznego !



8 komentarzy:

  1. Przepis zapisałam i zrobię w weekend:) Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ cudownie puchate! Coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne, puszyste i ..na krótko...szybko znika!

      Usuń
  3. No to sobie narobilam, maz przeczytal Twoj post i pewnie zagoni mnie do kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. To będzie przyjemny kawałek ciasta ! :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !