piątek, 27 listopada 2015

Jaglane ciasteczka z kremem daktylowym z awokado i karobem




Kolejna propozycja jaglanych łakoci, radosne wypiekanie, zdrowe i energetyczne!
Warto!
Spróbujcie dla siebie, dla dzieci , dla każdego komu zdrowie miłe...!




Składniki na około 12 ciastek, mnie wyszło ciut więcej...


  • 2 szklanki ugotowanej i jeszcze ciepłej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka mąki kasztanowej SYMBIO
  • 2 łyżki oleju kokosowego BIO virgin SYMBIO
  • około pół szklanki, może
być więcej – siekanych płatków migdała
  • niecała szklanka siekanych orzechów włoskich
  • ponad pół szklanki sezamu
  • pół szklanki żurawiny, możecie posiekać
  • pół szklanki ciepłej wody


Krem daktylowy
-1 dojrzałe awokado
  • 3 daktyle SYMBIO
  • jedna trzecia szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki karobu
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta kardamonu


Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Ciepłą kaszę przełóż do miski, w której będziesz przygotowywać ciasto.
Dodaj mąkę i wyrabiaj jak tradycyjne.
Dodaj olej wodę ciągle wyrabiając, do momentu ,kiedy ciasto będzie jednolite.
Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj.
Do zrobienia ciastek użyłam dekoratora, ściągnęłam końcówkę i wyciskałam ciasto bez końcówki, przez dość duży otwór.



Następnie spłaszczałam dłońmi.
Ciasteczka układaj na blaszce pokrytej pergaminem i nasmarowanej delikatnie olejem kokosowym.
Piecz około 25 minut.


Krem daktylowy. 


Włóż wszystkie składniki do naczynia i zmiksuj na gładka masę. Gotowe!
Krem wyłóż na ciasteczka, posyp owocami, bądz orzechami , czym chcesz!


Smacznego!
Krem można przechowywać w lodówce kilka dni!
Dzieci kochają takie zdrowe i jaglane łakocie !


(Inspiracja- "Jaglany Detoks" Marek Zaremba)







9 komentarzy:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !