sobota, 28 listopada 2015

Kasza gryczana z kalafiorem,granatem ,nutka curry i dressingiem imbirowym (Jaglany Detoks)




Kolejny przepis z książki Marka Zaremby "Jaglany Detoks".
Nigdy nie przestanę powtarzać, że tę książkę powinno się mieć.

Bo każdy z nas potrzebuje oczyszczenia. 
Nie znam nikogo , kto by takiego nie potrzebował. Dziś mija mój 7 i zarazem ostatni dzień detoksu.
Powiem tak...przeciągam go sobie na dłużej.
Takie jedzenie jest zdrowsze i..bardziej interesujące, kolorowe, pachnące i "żywe".
Dziś u mnie jedno z ulubionych dań.


Składniki
  • pół kalafiora
  • ziarenka granatu
  • olej kokosowy
  • półtorej szklanki ugotowanej kaszy gryczanej Melvit
  • natka pietruszki
  • pół łyżeczki curry
  • sól morska lub himalajska


Dressing
  • 2 cm świeżego kłącza imbiru
  • pół szklanki oliwy
  • sól morska do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka syropu z agawy u mnie od Skworcu


Ugotuj kaszę ,tak jak zaleca producent .Odstaw.
Przygotuj dressing, wymieszaj wszystko w miseczce, spróbuj i dopraw w razie czego.




Kalafior umyj i podziel na różyczki.
Ugotuj go w lekko osolonej wodzie. Odlej wodę z garnka i dodaj trochę oleju kokosowego z przyprawą curry.
Podsmażaj około 2 minut.
Odstaw na bok.
Na talerze wyłóż najpierw kaszę, dodaj kalafior i serwuj całość skropioną dressingiem.
Danie jest pyszne. Kolacja czy obiad tego typu to istna ambrozja. Z dodatkiem owoców granatu to mistrzostwo świata!


Curry działa jako antyoksydant. Możecie tę potrawę spożywać również jako sałatkę, zabrać ją ze sobą gdzie chcecie.



Więcej o tego typu , pełnych miłości i dobra potrawach poczytacie na blogu Pana Marka GOTUJ ZDROWO- ZACHĘCAM !



2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !