piątek, 6 listopada 2015

Ryba po grecku


Ryba po grecku to jeden z przepisów na danie wigilijne. Ale nam się tej ryby zachciało ...teraz.
Prosta w przygotowaniu, istnieje jej wiele wariantów.



Oto przepis na pyszną, nasza rybkę

  • 8 kostek ryby mrożonej ryba po grecku
  • 1/2 selera
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • koncentrat pomidorowy
  • 1/2 łyżki soli
  • kilka liści laurowych
  • olej do smażenia
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • cukier do smaku

  • sos pomidorowy 

    Warzywa (pietruszkę, seler) należy zetrzeć na tarce, marchewkę pokroić w talarki,cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut. Kostki ryby należy posolić i odczekać, aż się rozmrozi. Następnie rozmrożoną rybę obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć. Do uduszonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z sosem pomidorowym sambal, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Po usmażeniu ryby, można albo rozdrobnić ją i dodać do warzyw, albo ułożyć warstwami.
    Ot i cały sekret.
    Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !