czwartek, 26 listopada 2015

Warzywna zupa makrobiotyczna z kaszą jaglaną i fasolką Adzuki (Jaglany Detoks)



Moi Drodzy kolejna zupka oczyszczająca na jesień. 



Jeśli macie zgagę bądz inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego ,to ta zupka jest właśnie dla Was.
Szczególnie dla mnie!


Składniki
  • 2 duże marchewki
  • kawałek selera
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • pół szklanki ekologicznej fasolki adzuki SYMBIO
  • pół łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • szczypta curry
  • szczypta kurkumy
  • 2 daktyle 100 % organic SYMBIO
  • siemię lniane
  • sól himalajska lub morska
  • 1 łyżka oliwy lub oleju z ostropestu


Fasolkę musisz namoczyć dzień wcześniej. Na drugi dzień wylać wodę, wypłukać i zalać zimną, świeżą. Ugotować do miękkości, odstawić.
Ugotować kaszę jaglaną, odstawić.
Można ugotować więcej. Fasolka może leżeć w lodówce.
Warzywa pokrój w kosteczkę, cebulę w piórka a czosnek w cienkie plasterki.
Wlej do garnka niecały litr wody.
Zagotuj i dodawaj kolejno, marchewkę,selera pokrojonego drobno lub startego na dużych oczkach, daktyle pokrojone w paseczki. Gotuj wszystko kilka minut.


Dosmacz solą i wsyp wszystkie przyprawy.Dodaj czosnek, cebulę.Gotuj ok.6 minut.
Spróbuj i przypraw jak lubisz.
Przed końcem gotowania dodaj kaszę jaglaną oraz fasolkę.
Podawaj z natką pietruszki i prażonym na suchej patelni sezamem.


Zupa idealnie nawilża, wzmacnia śledzionę, rozgrzewa w tę zimną i wietrzną jesień.
Inspiracją była książka "Jaglany detoks" Marka Zaremby





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !