piątek, 27 listopada 2015

Zupa buraczano-jaglana z kokosową nutą



Buraki. Ja kocham buraki. Dlatego, że są niezwykle zdrowe, odkwaszają nasz organizm, są dostępne niemal przez cały rok, a szczególnie teraz, na jesieni.
Wykonanie tej kremowej zupy jest proste.


Składniki
  • 8 średnich buraków
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej u mnie Melvit
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 2 cm świeżego kłącza imbiru
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki lub mniej kurkumy
  • pół łyżeczki nasion kolendry, może być mniej
  • pół łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego
  • szczypta majeranku
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól himalajska różowa lub morska
  • groszek ptysiowy Brześć


Buraki upiecz w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut.


Odstaw do przestygnięcia.
Gdy już będą chłodne ,obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu.
W garnku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż na nim cebulkę ,pokrojoną w piórka,posiekany czosnek oraz starty na tarce imbir.


Mieszaj około 3 minut.
Wsyp przyprawy, podsmażaj. Wrzuć buraki oraz pokrojone w kostkę jabłko, zalej wodą do połowy.



 Dopraw solą i gotuj pod przykryciem około 10 minut.
Po czym wlej mleko kokosowe i dodaj kaszę jaglaną.


Gotuj jeszcze 5 minut.
Zblenduj na gładki krem.
Podałam z groszkiem ptysiowym Brześć.
Dzieci za nim przepadają! I chętniej się do dania dobiorą...




Inspiracja – "Jaglany Detoks" Marek Zaremba













4 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !