środa, 25 listopada 2015

Zupa marchewkowo-pomidorowa z kaszą jaglaną




Ta zupa to mistrzostwo świata!
Jest ekspresowa i pomoże przetrwać ciężkie i długie godziny w pracy.
Dzieci ja wprost uwielbiają!




Składniki
  • 2 puszki pomidorów konserwowych krojonych
  • 4 duże marchewki
  • 700 ml wody
  • 1 ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę
  • 1 pokrojona w piórka cebula,najlepiej czerwona
  • 2 daktyle
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • pół łyżeczki curry
  • szczypta kurkumy
  • ekologiczny olej kokosowy  SYMBIO do smażenia


Ugotuj kasze jaglaną , zgodnie z zaleceniami producenta.W szerokim rondlu rozgrzej olej kokosowy .



 Następnie wrzuć cebulę i czosnek.
Podsmaż z dodatkiem curry, jakieś 2-3 minuty.
Wrzuć marchewkę oraz pomidory i wlej gorącą wodę.

 Poziom wody nie powinien przekroczyć poziomu warzyw.
Gotuj ok. 10 minut.
Dodaj daktyle i ugotowaną kaszę jaglaną.


 Gotuj następne 5 minut pod przykryciem.
Zblenduj na krem.

Inspiracja – "Jaglany Detoks" Marek Zaremba





6 komentarzy:

  1. Rewelacyjny pomysl z daktylami, taki lekki slodki akcent do calosci!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupy pomidorowej jeszcze nie jadłam z daktylami. Ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pomidorówkę i mogłabym ją jeść codziennie, ale z kaszą jaglaną jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !