czwartek, 10 grudnia 2015

Burgery z indyka, z cukinią, dynią w towarzystwie grillowanych warzyw i jabłka




Kochani , przekazuję na Wasze ręce przepis lekko zmodyfikowany, z książki "Jaglany detoks" M.Zaremby.


Przepis soczysty, niezwykle zdrowy i bardzo aromatyczny.


Przygotujcie więcej takich burgerów, fajnie nimi zastąpić tradycyjną, niewiadomego pochodzenia wędlinę i inne cuda.


Ten burger jest nadziany zdrowiem.




Składniki

150 g mielonego mięsa z indyka zagrodowego
cukinia baby
kawałek dyni
czerwona cebula
solidna łyżeczka suszonego koperku
szczypta kurkumy i curry
2 ząbki czosnku
4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
pół łyżeczki mielonej kolendry
sól himalajska do smaku
natka pietruszki, posiekana drobniutko
pół łyżeczki octu balsamicznego



Do serwowania

rukola
czerwona cebula
burak upieczony w folii, zimny
jabłko
cukinia



Sos pietruszkowy lub z rukoli
 
1 łyżeczka pasty sezamowej tahini
1 łyżka stołowa oliwy
ząbek czosnku
ponad pół szklanki natki pietruszki lub rukoli
szczypta soli i sok z pół cytryny



Mięso włóż do naczynia, dopraw solą.

Dodaj rozdrobnioną różową cebulę. U mnie obeszło się bez płaczu i błyskawicznie. Użyłam mojego Nowego Pomocnika Kuchennego -blendera ręcznego
Desire 3 w 1 Russell Hobbs z przystawką do szatkowania.





Do masy dodaj również czosnek wyciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy.

Cukinię i dynię zetrzyj na drobnych oczkach. Po chwili odciśnij z nadmiaru wody.



Dodaj do całości.

Wymieszaj.

Wsyp siemię lniane.

Wymieszaj tak ,by wszystkie składniki ładnie się połączyły.





Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuj kulki i lekko je spłaszczaj na papierze do pieczenia.



Układaj burgery na blasze w równych odstępach, możesz spłaszczać widelcem.


Piecz w piekarniku w 190 stopniach około pół godziny. Możesz więcej to zależy od wielkości Twoich burgerów jak i od...piekarnika.





Do serwowania burgerów użyłam grillowanej cebuli, cukinii, buraka upieczonego w folii, oraz grillowanego jabłka.







Przygotowałam sos.

Wszystkie składniki wsypałam do naczynia dołączonego do blendera Desire 3 w 1 i zmiksowałam na gładko.










Ułożyłam na półmisku , przed podaniem dodałam sos.


Jest zdrowo!


Jest pysznie !







Mięso ogólnie zakwasza organizm, ale podwójna ilość warzyw i obecność buraka sprawi, że uzyskacie zasadowe środowisko, a oto nam właśnie chodzi!


Burgery idealne na drugi dzień, do buły do pracy i dzieciakom do szkoły!


Dziś jest bardzo ciemno!


Akurat danie na poprawę humoru i pozytywny zastrzyk energii!





3 komentarze:

  1. Mniam jakie pyszności. Zdrowo i kolorowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie pyszności! robiłam bardzo podobne burgery tylko zamiast dyni dodawałam marchewkę, a jabłka grillowanego jeszcze nigdy nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny miałaś obiadek, taki jak lubię

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !