sobota, 5 grudnia 2015

Cukinia i bakłażan-zapiekane z kaszą jaglaną, jarmużem, pomidorem suszonym



To dietetyczne danie pokochacie od razu! Jest to wulkan zdrowia!


Dobre samopoczucie gwarantowane. Podejrzałam to danie u Marka Zaremby z książki :"Jaglany detoks"...i przygotowałam już po raz trzeci.
Za każdym razem , brakowało mi zdjęcia finalnego, gdyż podaję tę cukinię zazwyczaj na kolację.

Składniki
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • jarmuż około 2 szklanek, bez stwardniałych części
  • 4 suszone pomidory
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ząbek czosnku nawet dwa
  • olej kokosowy do smażenia
  • 1 cm świeżego kłącza imbiru
  • nasiona słonecznika, uprażone na patelni , do serwowania

Cukinię przetnij wzdłuż, pozbądz gniazd nasiennych.
Wypłucz, posmaruj oliwą z oliwek i posyp delikatnie solą. Ułóż w naczyniu i zapiekaj wraz z bakłażanem około 10 minut w 180 stopniach.


Odłóż na bok.
Przygotuj farsz.
Posiekaj umyty jarmuż, a pomidory potnij na drobne kawałeczki.
Rozgrzej na patelni olej kokosowy, dodaj jarmuż, dopraw gałką i solą, obsmaż.


Musi zmięknąć.
Dodaj pomidory i roztarte w dłoniach oregano.
Dodaj suszone pomidory ,kasze jaglaną ugotowaną wcześniej.
Wymieszaj, podsmażaj.
Wypełnij farszem cukinię oraz bakłażana.
Podpraż na suchej patelni słonecznik.

Posyp po wierzchu danie i serwuj ciepłe , smacznego !



1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !