czwartek, 17 grudnia 2015

Krem z brokuła z czarnym ryżem z cytrynową nutką



To jedna z moich ulubionych zup- kremów z dodatkiem skórki cytrynowej.
Zupa jest idealna na śniadanie, pobudza do życia, oczyszcza.
I rzecz jasna ma w sobie kaszę jaglaną.Jedzona wieczorem delikatnie ogrzewa.
Ta zupa to wspaniała profilaktyka przeciwnowotworowa, w ogóle brokuł to niezle warzywo.
Kto cierpi na stres i jest zmęczony – to ten krem jest dla niego!




Składniki
  • 2 brokuły
  • 1 duże jabłko
  • 1 szklanka ugotowanego ekologicznego ryżu czarnego Symbio
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • łyżeczka majeranku
  • gałka muszkatołowa- szczypta
  • łyżeczka curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • starta skórka z połowy dużej cytryny
  • olej kokosowy
  • sól himalajska
  • migdały i pestki dyni

Brokuły umyj,podziel na różyczki.
W garnku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż na nim czosnek i cebulę.


Dodaj majeranek, curry i kurkumę.Wymieszaj i podsmażaj.
Dodaj brokuły i pokrojone w kostkę jabłko.
Wlej gorącą wodę do wysokości brokuła.


Posól i gotuj pod przykryciem około 10 minut.
Spróbuj, dopraw w razie czego.
Zblenduj na gładko. Dodaj otartą skórkę z cytryny.
Na talerzach rozłóż czarny ryż i dodaj krem brokułowy.


Pestki dyni oraz migdały upraż na gorącej patelni.
Posyp, podawaj natychmiast.
Jeśli chcecie , możecie przed podaniem skropić zupę oliwą z oliwek.
Smacznego!







2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !