środa, 30 grudnia 2015

Pierogi ze śliwką kalifornijską , bitą śmietaną i orzechami



Kochani!
Przyszedł mi smaczek na pierożki, które podaje się u nas tradycyjnie na Wigilię. Już minęło kilka dni od Wigilii...ale to nie szkodzi, by sobie takie pierożki właśnie teraz zrobić. Są wyjątkowe, bo mowa tu o pierogach ze śliwką kalifornijską.
Ich wykonanie jest bardzo proste, gdyż nie wykonujemy żadnego farszu, po prostu wkładamy śliwkę do środka.


Jeżeli w swojej codziennej diecie stawiasz na zdrowe odżywianie, nie powinno w niej zabraknąć suszonych śliwek. Jest to produkt polecany każdemu przez gastrologów i dietetyków. Nie tylko stanowi bardzo smaczną przekąskę, ale również ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Suszone śliwki, zawierają dużo włókna roślinnego, dzięki czemu poprawiają pracę jelit i sprzyjają szybszemu czyszczeniu organizmu. Częste ich spożywanie reguluje pracę przewodu pokarmowego, pomaga zachować w organizmie równowagę kwasowo – zasadową i zapobiega zaparciom. Ponadto, ze względu na wysoką zawartość potasu, są cennym produktem żywnościowym dla osób cierpiących na nadciśnienie. Zaleca się, aby w codziennej diecie każdego z nas znalazły się 3 suszone śliwki średniej wielkości lub też szklanka kompotu z suszu. Warto dbać o to szczególnie dlatego, że zgodnie z doniesieniami naukowców, suszone śliwki charakteryzują się najwyższą zawartością antyoksydantów wśród owoców. Są również źródłem rzadkiego pierwiastka – boru, który jest bardzo cennym składnikiem diety dla kobiet po menopauzie, gdyż pomaga on utrzymać odpowiedni poziom estrogenów.



Dodatkową ich zaletą, ważną szczególnie dla osób kontrolujących swoją wagę, jest fakt, że zapewniają poczucie sytości. Spowalniają również wchłanianie cukru, dzięki czemu nasz organizm spala znacznie więcej tłuszczu, a ze względu na dużą zawartość błonnika, blokują wchłanianie cholesterolu. Z powodu dużej zawartości witaminy K, regulującej proces krzepnięcia krwi oraz witaminy C, uszczelniającej naczynia krwionośne, śliwki powinny również zostać docenione przez kobiety zmagające się z pękającymi naczynkami. Zawarte w śliwkach przeciwutleniacze zapobiegają procesowi starzenia i powstawania zmarszczek. Do moich pierogów , użyłam śliwek kalifornijskich ze sklepu Pana Marka- ze sklepu od Skworcu




Suszone śliwki kalifornijskie bez pestek charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem.

Ale do dzieła, robimy zdrowe, aromatyczne pierogi.
Wyjmij śliwki z opakowania i włóż do szklanej miski, posyp cukrem, odstaw na chwilkę.

Robimy ciasto na pierogi.

Składniki


  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ok. 1/2–2/3 szklanki wody
  • szczypta soli


Wszystkie składniki wyrobić na gładką kulę ciasta. Rozwałkować i szklanką wykrawać kółeczka.Na każde kółko kłaść po jednej śliwce, zlepiać.
Gotować od wypłynięcia niecałą minutkę.
Podawać polane masłem, lub z bita śmietaną.
U mnie jedzone ze śmietaną 18% ubitą z cukrem waniliowym na sztywno i posypana całość orzechami włoskimi. Pycha !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !