wtorek, 15 grudnia 2015

Zupa z czarną fasolą, kaszą jaglaną, dynią i marchewką


Kochani to prosta w przygotowaniu, rozgrzewająca, smaczna zupka.
Moja rada- ugotujcie wcześniej fasolę i kaszę jaglaną.
Reszta pójdzie jak z płatka!



Składniki
  • 2 duże marchewki
  • kawałek dyni
  • kawałek selera
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka ugotowanej czarnej fasoli Skworcu
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 daktyle
  • natka pietruszki
  • pół łyżeczki curry
  • suszony koperek
  • kawałek pora
  • szczypta majeranku
  • sól himalajska do smaku
  • oliwa z ostropestu lub oliwa z oliwek


Fasolkę zalej zimna wodą i zostaw na noc do namoczenia.Na drugi dzień wypłucz i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Odstaw. Ugotuj kaszę jaglaną na sypko, odstaw.
Wszystkie warzywa pokrój jak lubisz , włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem kilka minut, do miękkości, nie mieszaj.Dołóż daktyle.
Dosmacz dolą, wsyp przyprawy i gotuj ok. 6 minut.
Na samym końcu dołóż fasolkę i kaszę, wymieszaj.
Podawaj z natką pietruszki.
Na zdrowie!





2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !