wtorek, 12 stycznia 2016

Krokiety z kaszy jaglanej ,szpinaku,jarmużu i suszonych pomidorów w papierze ryżowym



Papier ryżowy jest niezwykle pomocny w kuchni i można z niego przygotować ekspresowe krokiety na parze!


Fajna sprawa, szybko znikające danie.
I oryginalny sposób na podanie kaszy jaglanej tym, którzy są do niej anty-nastawieni.
A o tym, że kasza jaglana działa cuda i że jest najzdrowszą kaszą, to już wiedzą wszyscy!


Kasza jaglana jest lekkostrawna, nikogo nie uczuli i powinni ją jadać wszyscy , którzy są uczuleni na gluten! Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar. I jest zasadotwócza! To bardzo ważne!

Składniki
  • papier ryżowy Skworcu
  • paczka jarmużu
  • 2 garście szpinaku
  • duża szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Skworcu lub nawet 2 szklanki- ugotuj ja wcześniej, odstaw
  • 3 cm świeżego kłącza imbiru
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • nierafinowany olej kokosowy extra virgin do smażeniaSkworcu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól morska lub himalajska do smaku


Suszone pomidory pokrój w paski, odstaw.
Szpinak umyj, a jarmuż pozbaw stwardniałych części.
Jarmuż zalej wrzątkiem , pozostaw na 4 minuty ,a następnie odcedz na sitku.
Imbir oraz czosnek zetrzyj na tarce.Odstaw.
W rondlu rozgrzej olej kokosowy.
Podsmaż szpinak z jarmużem.


Dodaj imbir i czosnek, a następnie suszone pomidory.
Dopraw do smaku solą.


Dodaj kaszę jaglaną podsmaż wszystko razem, dokładnie wymieszaj.
Farsz jest gotowy.


W rondlu zagotuj wodę, zanurzaj papier ryżowy, po jednymastępnie wyciągnij szybko z wrzątku i rozłóż na ściereczce kuchennej- odsączysz nadmiar wody, przełóż go na deskę, nałóż farsz i zwijaj jak krokiety.
Powtarzaj czynność, aż do skończenia farszu.


Naczynie do gotowania na parze wyściel papierem do pieczenia- to gwarancja, że krokiety nie przylepią sie do dna naczynia.


Ułóż krokiety i gotuj na parze około 2-4 minuty.
Można podawać z sosem sojowym.
Znikają szybciej niż się je robi.


To danie lekkie, wykwintne i godne uwagi.
Przygotowuje się je na pewno krócej o tradycyjnych krokietów z kapusty z mięsem i ryżem.
Moja wersja jest wegetariańska, zdrowa i ma pozytywny wpływ na cały nasz organizm.
Idealne właśnie teraz zimową, ale deszczową rozchlapaną porą.
Na kolację w dobrym towarzystwie jak znalazł.

Smacznego!


2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !