Zupa oczyszczająca z toksyn- dynia,imbir,marchewka i kasza jaglana
To
jedna z moich ulubionych bardzo kremowych zup.
Ma
w sobie to coś, co powoduje, że nasz organizm sam zakasuje rękawy
i bierze się za siebie.
Kasza
jaglana robi się co raz to bardziej popularna, ze względu na
niesamowite właściwości zdrowotne.
Przekonałam
się o tym na własnej skórze, przekonały się o tym moje dzieci,
cała rodzina.
Internet
aż kipi od pozytywnych wieści na temat jaglanki.
Tylko
ta, właściwie gotowana,będzie smaczna i wartościowa.
Ugotowaną
kaszę jaglaną można przechowywać kilka dni w lodówce i sięgać
po nią do dań słodkich jak wytrawnych, do puddingów, koktajli na
sałatkach skończywszy.
Kasza
jaglana ma dużo łatwo przyswajalnego białka, wyróżnia się
najwyższą zawartością witamin z grupy B, jest neutralna, lekko
ocieplająca. Polecana przy chorobach żołądka ,przewodu
pokarmowego, wątroby i śledziony.
Wzmacnia
wychłodzony i osłabiony organizm, pomaga w usuwaniu złogów,
toksyn i metali ciężkich, które zalegają w naszym organizmie po
antybiotykach, czy innych syntetycznych lekach.
Działa
również odchudzająco, gdyż oczyszcza skutecznie nasze jelita.
Kasza
jaglana jest neutralna a co za tym idzie przywraca równowagę i
powinna być fundamentem w każdym serwowanym przez nas daniu.
Co
ciekawe, usuwa z organizmu nadmiar wilgoci i śluzu, widzę to po
sobie i domownikach.
Pomaga
w odkrztuszaniu zaległej wydzieliny, to pewne.
Jaglanka
pomaga leczyć grzybice, typu kandydoza.
Od
jakiegoś czasu obserwuję moje własne dzieci i zauważyłam, że
mniej zapadają na infekcje a jeśli już jakąś złapią, obronią
się same, bez leków- kasza ma działanie antywirusowe, zmniejsza
stan zapalny błon śluzowych i wysusza nadmiar wydzieliny, czyli to
doskonale lekarstwo na katar.
Ale
co najważniejsze kasza jaglana ma niesamowite właściwości
detoksykacyjne i powinniśmy być tego świadomi.
Kasza
jaglana ma sporą zawartość węglowodanów złożonych, które w
procesie trawienia powoli uwalniają energię.
Proponuję
bardzo fajną zupę, krem, można ją trzymać w lodówce do kilku
dni, podawać z pestkami i zabierać ze sobą wszędzie.
Składniki
- kawałek dyni
- 4 marchewki
- 1 duża czerwona cebula lub 2 mniejsze
- 5 ząbków czosnku
- pół puszki mleka kokosowego
- 3 cm świeżego kłącza imbiru
- 1 spora łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- nierafinowany olej kokosowy extra virgin Skworcu
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej premium Skworcu
- sól himalajska lub morska
- szczypta cynamonu
- mieszanka ziaren od Ziarenkowo
Dynię
ugotuj na parze lub upiecz w piekarniku,odłóż.
Kaszę
jaglaną ugotuj na sypko, odłóż.
Marchewkę
umyj , obierz, pokrój w kostkę, odłóż.
W
garnku rozgrzej olej kokosowy, podsmaż cebulę pokrojoną w pióra
oraz czosnek.Dodaj przyprawy.
Po
chwili dodaj dynię, marchewkę i uzupełnij wodą do poziomu 5 cm
poniżej poziomu dyni.
Gotuj
około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Dodaj
mleko kokosowe, dosmacz solą i gotuj około 5 minut.
Wszystko
przełóż do blendera i zmiksuj z kaszą jaglaną.
W blenderze zachowaj około pół szklanki tego kremu. W następnym poście wyjaśnię do czego będzie potrzebny.
Ilość
kaszy bedzie zależała od tego jak gęstą zupę chcesz uzyskać.
Na
suchej patelni upraż ziarna i posyp nimi zupę, dość obficie.
Serwuj
ze szczyptą cynamonu i na zdrowie!
Pycha!!!!!
OdpowiedzUsuń