sobota, 27 lutego 2016

Pizza rustica siciliana. Rustykalna pizza sycylijska. Po mojemu.

pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,



Odkąd sięgam pamięcią, każde święta na Sycylii , czy to mniejsze, czy to większe, były okraszone pizzą," impanatą "i suto zakrapiane lokalnym winem prosto z drewnianej beczki.


Nie będę tutaj wylewna, ale z ręką na sercu mogę stwierdzić, że najlepszą takową pizzę robiła moja teściowa, która pomimo ,iż z pochodzenia jest Rzymianką, to idealnie nasiąknęła zwyczajami tej malowniczej i szalonej wyspy, stając się prawdziwym kulinarnym "wow" dla tamtejszej ludności.

pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,

Jej najsurowszym sędzią i sekundantem był śp.teść. Sycylijczyk z krwi i kości, człowiek nasiąknięty swoją matką i jej kulinarnymi zwyczajami. Nieraz zdarzało się, że talerz z "pastą" lądował na elewacji domu sąsiada. Tak. Sycylijczycy tak mają, wszystko dzieje się na ulicy.
Ale jednej jedynej rzeczy nie mógł jej nigdy "wyrzucić"- każdej pizzy, impanaty czy słynnej scacciata siciliana- tu teściowa była lepsza od jego matki.

pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,

Każdemu pizza kojarzy się z cienkim ciastem. Biedota sycylijska jednak wyrosła na pizzy o spodzie lekko grubawym i dodatkach szalonych i sytych.
Wszystkie składniki lokalne, najwyższej jakości o niespotykanym smaku i aromacie.
Kiedy wracam pamięcią do tamtych lat, nie udaje mi się przypomnieć gdzie mogłam jeść tak samo, bądź przynajmniej-podobnie.

pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,

Najlepszą pizzą była pizza con salsiccia locale.
Pizza z lokalną kiełbasą, całą masą cebuli, sera i pomidorów.
Dodatek bardzo ważny- oliwa z oliwek, którą osobiście od A do Z robił teść.
Dziś postaram się zrobić pizzę teściowej, już nie pierwszy zresztą raz- w jej formach do pieczenia ale już z naszymi składnikami.
Podana -uwaga – z toskańskim winem- na przecudnej drewnianej desce wykonanej przez rzemieślnika Grzegorza z GRACIARNIA

pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,


Od razu odsyłam do jego magicznego świata, gdzie zwykła deska nabiera rumieńców, oddycha i staje się czymś więcej niż kawałkiem deski.
Najlepszą formą do pieczenia jest okrągła forma z miedzi, ale jeśli takiej nie masz, to każda inna, dobrej jakości, też będzie dobra.
Jeśli chodzi o ciasto, to musi to być coś pomiędzy sfincione a klasyczną pizzą podawaną w tradycyjnej pizzerii.
Najlepsza mąka to semolina, ja użyłam tej co miałam. Zakupów dokonałam w supermarkecie on line FRISCO.PL , z dostawą do domu i zastanowiłam się dobrze nad wyborem składników.

pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,


Składniki na 2 pizze - ciasto
  • 150 g mąki z pszenicy durum lub każdej innej, ja zamówiłam na Frisco.pl mąkę uniwersalną, Szymanowską
  • 7 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • około 100 ml wody
  • oliwa z oliwek
pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,


Sos i dodatki
  • najlepsze byłyby pomidory San Marzano lub Perina, u mnie znalazły się pomidory z puszki
  • ser caciocavallo lub dla wersji delikatniejszej – ricotta- lub każdy inny jaki lubicie
  • pieprz czarny i oregano, oliwa z oliwek
  • kiełbasa z cielęciną HAŃDEREK
  • cebula, tej ile chcecie
  • czosnek – ok. 2 ząbki
  • suszone pomidory z zalewy
  • natka pietruszki-opcjonalnie do podania lub bazylia
pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,


W misce zalać mąkę wodą i za pomocą rąk zacząć rozpuszczać w niej drożdże. Międzyczasie podlać oliwą z oliwek, wyrabiać, dolewać wodę.
Gdy ciasto zrobi się już dość mokre, ale będzie wyrabiać się, przełożyć je na stolnicę i dalej wyrabiać. Jeśli zacznie przyklejać się do rąk, podsypywać mąką i wyrabiać.
Jest to ciasto, które kocha ciepło ludzkich rąk i lubi być wyrabiane długo. Ale warto.
Odłożyć na bok przykrywając ściereczką.
Formy do zapiekania natłuścić dobrze oliwą z oliwek i przenieść na nie ciasto, wylepić rękami formę, nie używać wałka.
Odłożyć w dość ciepłe miejsce na około pół godziny, gdyż ciasto rośnie w formach.
Po upływie pół godziny należy ponownie pognieść ciasto znajdujące się w foremkach.
I odstawić na następne pół godziny.
Rozgrzać piekarnik na 230 stopni- uwaga piekarniki są różne, trzeba uważać obserwować.
Kiedy piekarnik osiągnie maksymalną temperaturę, dać mu się jeszcze nagrzewać około 10 minut "na pusto".

Aromatyczną kiełbaskę obrać ze skórki i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem.
"Podziubać"  ciasto widelcem, lekko posmarować oliwą z oliwek i nałożyć pomidory.
Dosmaczyć solą, pieprzem, oregano.
Dołożyć obficie kiełbasy z cebulą i czosnkiem, położyć suszone pomidory, posypać serem.


pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,

Piec w piekarniku do momentu ,kiedy ciasto nam ładnie podrośnie i zezłoci się.
Podawać na ciepło lub nawet na zimno. Przed podaniem posypać natką  pietruszki lub listkami bazylii...i zajadać na zdrowie !


pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,

Na Sycylii pizzę rustykalną robi się tak, by została na drugi dzień i można ją było zabrać do ogrodów cytrynowych lub w pola. Pizza z dnia poprzedniego to świetny sposób na obiad dla ludzi pracujących fizycznie.
Jest pyszna , aromatyczna i przez tę swoją rustykalność, specyficzne wyrabianie ciasta- jest to pizza zawsze mięciutka.

pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,


Moje pizze podałam z czerwonym winem, na wyjątkowej desce ,z wyrzeźbioną gałązką oliwną, która symbolizować mi będzie zawsze moją ukochaną Sycylię.

pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,

pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,

Spróbujcie przenieść się na malowniczą wyspę, bez wychodzenia z domu. Działajcie w kuchni tę magię.
Buon appetito!

pizza,pizza rustica siciliana,Hańderek,Graciarnia,Graty i szpeje,Frisco.pl,zakupy on line,pizza sycylijska,włoska pizza,czerwone wino,toskańskie wino,kiełbasa z cielęciną,pizza siciliana rustica,włoskie jedzenie,



5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję...smak obłędny..wspomnienia wspomnienia wspomnienia :-)

      Usuń
  2. Ile ja słyszałam o takiej prawdziwej rustykalnej pizzy rodem z Włoch? Nigdy nie miałam dobrego przepisu i motywacji do jej zrobienia. A Ty mnie natchnęłaś. Tak jak piszesz już jestem w myślach na tej wspaniałej, kuszącej, przesyconej zapachami i smakami wyspie. Ach! :)
    Pozdrowionka dla Ciebie od starej blogowej znajomej. Ciekawe czy mnie jeszcze pamiętasz? Wróciłam już do blogowania i do odwiedzania moich ukochanych kulinarnych blogów. Bardzo tęskniłam za tymi inspirującymi pysznościami. Twoja pizza tylko mnie utwierdziła w przekonaniu, że są jeszcze ludzie z pasją, którą umieją przekazać.
    Buziaki,
    Megly :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to prawda...to miejsce jest nieposkromionym dzieckiem pasji, tęsknotą.
      dziękuję za każde słowo, kropkę i przecinek...Tulę cieplutko!

      Usuń
  3. No proszę, wygląda świetnie! I na pewno tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !